ßßß Cookit - przepis na Dressing musztardowo - cytrynowy do surówki z kapusty pekińskiej

Dressing musztardowo - cytrynowy do surówki z kapusty pekińskiej

nazwa

Wykonanie

Dziś do obiadu postanowiłam podać surówkę z kapusty pekińskiej. Sezon na to warzywo w pełni. Ostatnio w jakimś mądrym programie (zapewne z cyklu telewizji śniadaniowej, bo tylko te programy śledzę z jako taką uwagą, potem mam milion innych zajęć) słyszałam, że najlepiej korzystać właśnie ze świeżych produktów sezonowych, gdyż zawierają najwięcej wartości odżywczych . W sumie to logiczne i praktyczne - wiemy, że warzywo jest świeże, nie jechało nie wiadomo skąd i można je zakupić w rozsądnej cenie.
W każdym razie ja kapustę pekińską bardzo lubię, mój Mąż nie. A że Jego na obiedzie być nie miało to z czystym sumieniem zafundowałam sobie i Synciowi witaminowy smakołyk.
Składniki( na 3-4 porcje):
1/2 kapusty pekińskiej
1 spory pomidor
1/2 małej papryki czerwonej
1/2 małej cebul
1/2 niewielkiego ogórka zielonego
1 średni ogórek kiszony
sól, pieprz
Składniki na dressing:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka oleju roślinnego
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy delikatesowej
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
szczypta bazyli
szczypta tymianku
szczypta rozmarynu
szczypta czosnku granulowanego
mini-szczypta kurkumy dla koloru
pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
Surówka
Składniki na sałatkę pokroiłam w drobną kostkę. Kapustę dość cienko poszatkowałam, odrobinę posoliłam i popieprzyłam. Wymieszałam składniki.
Dressing
Musztardę utarłam na jednolitą masę z oliwą i sokiem z cytryny. Wsypałam przyprawy oraz natkę pietruszki. Tymianek i rozmaryn należałoby rozdrobnić w moździerzu, ale ja nie miałam na to czasu.
Dodałam do surówki na kilka minut przed podaniem.
Pyszności. Doskonała alternatywa dla majonezu czy gotowych mieszanek do sałatek dostępnych w sklepach. Sałatka jest lekka, a jednocześnie wyrazista. Polecam
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2013/10/dressing-musztardowo-cytrynowy-do.html