Wykonanie
Dziś do obiadu postanowiłam podać surówkę z
kapusty pekińskiej. Sezon na to warzywo w pełni. Ostatnio w jakimś mądrym programie (zapewne z cyklu telewizji
śniadaniowej, bo tylko te programy
śledzę z jako taką uwagą,
potem mam milion innych zajęć) słyszałam, że najlepiej korzystać właśnie ze świeżych produktów sezonowych, gdyż zawierają najwięcej wartości odżywczych . W
sumie to logiczne i praktyczne - wiemy, że warzywo jest świeże, nie jechało nie wiadomo skąd i można je zakupić w rozsądnej cenie.W każdym razie ja
kapustę pekińską bardzo lubię, mój Mąż nie. A że Jego na obiedzie być nie miało to z czystym sumieniem zafundowałam sobie i Synciowi witaminowy smakołyk.
Składniki( na 3-4 porcje):
1/2
kapusty pekińskiej1 spory
pomidor1/2 małej
papryki czerwonej1/2 małej
cebul1/2 niewielkiego
ogórka zielonego1 średni
ogórek kiszonysól,
pieprzSkładniki na dressing:1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
oleju roślinnego3 łyżki
soku z cytryny2 łyżeczki
musztardy delikatesowej1 łyżeczka posiekanej
natki pietruszkiszczypta
bazyliszczypta
tymiankuszczypta
rozmarynuszczypta
czosnku granulowanegomini-szczypta
kurkumy dla koloru
pieprz świeżo mielonyPrzygotowanie:SurówkaSkładniki na
sałatkę pokroiłam w drobną kostkę.
Kapustę dość cienko poszatkowałam, odrobinę posoliłam i popieprzyłam. Wymieszałam składniki.
Dressing
Musztardę utarłam na jednolitą masę z
oliwą i
sokiem z cytryny. Wsypałam
przyprawy oraz
natkę pietruszki.
Tymianek i
rozmaryn należałoby rozdrobnić w moździerzu, ale ja nie miałam na to czasu.Dodałam do surówki na kilka minut przed podaniem.
Pyszności. Doskonała alternatywa dla
majonezu czy gotowych mieszanek do sałatek dostępnych w sklepach.
Sałatka jest lekka, a jednocześnie wyrazista. Polecam