Wykonanie
Tego ciasta nie trzeba chyba przedstawiać większości z Was. Znane pod wieloma nazwami: Chatka Puchatka, Chatka Baby Jagi, Domek, Psia budka itp. Jakkolwiek by się nie nazywało smakuje za każdym razem tak samo pysznie. Proste w wykonaniu, bez pieczenia, nieskomplikowane. Przepis jest wypadkową przepisu Słodkiej Babeczki, tego i tego z moimi zmianami. Polewa to moja ulubiona wg tego przepisu (klik). Polecam Wam baaardzo :)Składniki:110g
masła100g
cukru pudru2
żółtka (wcześniej umyte i wyparzone)500g
sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub wiaderkowego na serniki1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub
cukier waniliowy2 łyżki
kakaoponadto:60g
czekolady gorzkiej pokrojonej w kosteczkę2 łyżki
migdałów w płatkach1 łyżka posiekanych
orzechów laskowych36szt.
herbatników maślanychwiórki kokosowe i
płatki migdałów do posypania
czerwona galaretka w słupku 2x2 cm (ja pominęłam)Składniki na polewę:2 łyżki wrzątku2 łyżki
cukru70g
masła2 łyżki
kakaoMasło utrzeć z
cukrem do białości, dodać
żółtka i ucierać jeszcze chwilę. Dodać
ser i ekstrakt i miksować jeszcze chwilę. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać
kakao,
czekoladę,
płatki migdałów i
orzechy i dokładnie wymieszać.Na folii aluminiowej ułożyć
herbatniki w
trzech rzędach po 6 sztuk tak by stykały się krótszymi bokami. Na warstwę
herbatników rozsmarować białą masę
serową, wyrównać i przykryć drugą warstwą
herbatników ułożoną dokładnie w taki sam sposób jak poprzednio. Na to rozłożyć
czekoladową masę tak by większa jej część znajdowała się na środkowym
pasie herbatników. (Jeśli decydujemy się na dodanie słupka z
galaretki to warstwę
czekoladową smarujemy równomiernie na wszystkich
trzech rzędach a na środkowy układamy długi słupek
galaretki) Teraz przystępujemy do składania
boków. Podtrzymując za folię delikatnie unosimy boki do momentu aż połączą się u góry tworząc budkę. Lekko docisnąć i wyrównać. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny (przenosić na desce).Do rondelka dajemy wrzątek i
cukier. Mieszamy lekko podgrzewając. Dodajemy
masło, rozpuszczamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy
kakao mieszając cały czas rózgą. Lekko studzimy i polewamy dokładnie ciasto. Dekorujemy wiórkami kokosowymi i
płatkami migdałów.