Wykonanie
Nigdy u Nas na
stole wielkanocnym nie gościł mazurek. Gdy go kupowałyśmy, zawsze był za słodki. W tym roku postanowiłyśmy upiec naszą wersję mazurka.Jesteśmy fankami
czekolady i wszystko co z
czekoladą dla nas jest pyszne!Ciasto jest naprawdę proste i szybkie w wykonaniu. Każdy może sobie udekorować według własnych fantazji,przez co jest duża frajda. ;) Jutro zrobimy mazurka ponownie i damy naszym małym braciom do dekoracji. Ciekawe co wyjdzie z tego. :DSkładniki:Na kruche ciasto:2 szklanki
mąki pszennej typ 5003
żółtka1 kostka
masła zimnego(200g)1/4 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
waniliąNa wierzch:1 tabliczka
gorzkiej czekolady (100g) - najlepiej min. 70%
kakao170 ml
śmietany kremówki (30% lub 36%)Do dekoracji:
płatki migdałóworzechy laskowePrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Uformować kulę i zawinąć w folię.Wstawić na 1h do lodówki.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.2/3 ciasta rozwałkować i położyć na blaszkę (wysmarowaną masłem/olejem).Z 1/3 ciasta można przygotować dekorację do brzegów - można uformować 2 wałki i je spleść ze sobą. :)Wstawić do piekarnika na około 20 minut do momentu aż ciasto się zarumieni.Wierzch:Przygotować wierzch. Do garnka wlać
śmietanę i na małym ogniu podgrzewać.Dodać
czekoladę.Mieszać do momentu aż masa zgęstnieje i
czekolada się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia.Całość:Na przestudzone ciasto wylać masę
czekoladową.Odczekać 10-15 minut i można już dekorować wg własnego uznania. ;)
Smacznego! :D