Wykonanie
Najlepsze Ciasto Świata - sama nazwa powoduje, że większość z nas chętnie sięgnęłaby po jego kawałek. Ja także zwabiona znalezionym przepisem na wypiek o mianie najlepszego ciasta, stwierdziłam, że koniecznie muszę je zrobić. I chodź sama może nie połakomiłabym się o to stwierdzenie - muszę przyznać, że ciasto jest wyśmienite. Bardzo
czekoladowy spód z nutą
migdałów w konsystencji i smaku przywodzące na myśl brownies. Natomiast góra ciasta puszysta, delikatna stanowiąca mus na bazie
żółtek,
białej czekolady i kremówki - Poezja smaków, którą warto dodać do naszych kulinarnych osiągnięć.
Spód:6
białek160 g
cukru pudru180 g
migdałów (zmielonych)40 g
kakao100 g
gorzkiej czekoladyMus:6
żółtek700 ml
śmietanki kremówki 36% (mocno schłodzonej)100 g
masła250 g
białej czekoladyok. 100 g
płatków migdałówTortownice (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy
masłem.
Białka ubijamy, a następnie powoli, partiami dodajemy
cukier puder. Zmieniamy obroty miksera na najniższe i powoli wsypujemy zmielone
migdały, startą na małych oczkach
czekoladę oraz
kakao. Delikatnie mieszamy do połączenia składników i powstałą masę wykładamy na dno formy. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni (do "suchego patyczka"). Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Mus:
W kąpieli
wodnej podgrzewamy ok. 100 ml
śmietanki kremówki wraz z 6
żółtkami ciągle mieszając do momentu lekkiego zgęstnienia masy. Zdejmujemy z ognia dodajemy pokrojone
masło, połamaną
czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia wszystkich składników. Pozostawiamy do całkowitego schłodzenia.Następnie pozostałą część
śmietanki ubijamy i bardzo powoli dodajemy zimną
śmietankę z
białą czekoladą - delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.Powstały mus wylewamy na
czekoladowy spód (w tortownicy z obręczą). Ciasto pozostawiamy na całą noc w lodówce.Po tym czasie górę ciasta posypujemy podprażonymi na suchej patelni
płatkami migdałów i już możemy rozkoszować się "najlepszym
ciastem świata".