Wykonanie
SkładnikiSpód:6
białek150 g
cukru pudru180 g zmielonych
migdałów lub
orzechów laskowych40 g
kakao100 g
gorzkiej czekolady, posiekanejMus:6
żółtek700 ml
śmietanki kremowej 30% lub 36%*100 g
masła300 g
białej czekolady4 łyżki
cukru pudruWykończenie:100 g
białej czekolady200 g (1 kubek) gęstej
śmietany 12%kakao do posypania* z tej ilości 500 ml
śmietanki musi być bardzo zimne, bo przeznaczone będzie na ubiciePrzygotowanieSpód:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno wysokiej tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować
masłem.
Białka ubić na sztywną pianę : najpierw ubijamy
białka na małych obrotach miksera, następnie zwiększamy obroty miksera i ubijamy aż piana będzie sztywna, stopniowo dodajemy
cukier puder, cały czas miksując przez około 4 minuty. Po dodaniu całego
cukru pudru ubijamy jeszcze przez około 2 - 3 minuty aby piana była lśniąca i błyszcząca - nie ma możliwości "przebicia" piany z
białek.Pianę wymieszać delikatnie mieszając szpatułką lub mieszadłem miksera na minimalnych obrotach ze zmielonymi
płatkami migdałów, przesianym
kakao i posiekaną
gorzką czekoladą. Wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez około 17 minut aż patyczek będzie suchy. Wyjąć i ostudzić. W międzyczasie przygotować mus. Ciasto może być co najwyżej lekko ciepłe w momencie wykładania na niego musu.Mus:W metalowej misce umieścić 6
żółtek i tylko część - 200 ml
śmietanki. Miskę umieścić na garnku z delikatnie gotującą się
wodą (około 1 szklanka, dno miski nie może dotykać wrzącej
wody). Mieszać drewnianą łyżką przez około 10 minut aż masa będzie gorąca lub do czasu aż trochę zgęstnieje. Należy uważać aby
jajka się nie ścięły. W razie potrzeby można zdjąć miskę z garnka lub wyłączyć gaz.Gdy masa będzie gorąca zdjąć miskę z garnka i od razu dodać pokrojone w kostkę
masło oraz połamaną na kosteczki
białą czekoladę. Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. Masę przełożyć do dużej miski i odstawić do przestudzenia na czas ubijania
śmietanki.Resztę (500 ml)
śmietanki kremowej ubić na bardzo sztywną pianę (musi być bardzo zimna): ubijamy ją w metalowej misce najpierw na mniejszych obrotach miksera, później na coraz większych, przez około 8 minut. Pod koniec dodawać po łyżce
cukier puder cały czas ubijając, po dodaniu
cukru ubijać jeszcze przez około minutę.Sztywną
bitą śmietanę połączyć z masą
czekoladową - masa czekoladowa ma być przestudzona, należy mieszać bardzo delikatnie, najlepiej szpatułką, tak aby nie zmniejszyć objętości piany. Najlepiej w 3 partiach, najpierw dodać 1/3
bitej śmietany, delikatnie wymieszać, dodać kolejną porcję i znów połączyć.Powstały mus (powinien być puszysty i w miarę gęsty) wyłożyć na ostudzony spód, wstawić do lodówki na całą noc. W międzyczasie przygotować wykończenie: roztopić
białą czekoladę i wymieszać ją ze
śmietaną, rozprowadzić po musie i dalej schładzać.Po całkowitym zastygnięciu musu obkroić ciasto nożem wkoło
boków tortownicy i zdjąć obręcz. Przechowywać w lodówce do 3 dni (można też zamrozić). Przed podaniem posypać (przez sitko)
kakao.WskazówkiWarunkiem udanego musu jest ubicie
śmietanki na bardzo sztywną pianę. Przed ubijaniem musi być ona bardzo zimna, długo schładzana. Masa czekoladowa w momencie łączenia z pianą powinna być już przestudzona, ale nie całkiem zimna.