Wykonanie
Próba odtworzenia smaku
migdałowego torciku z IKEA. Nie potrafię jak na razie ocenić, jak bardzo efekt przypomina oryginał, ponieważ rzadko kupuję ciasta, a tego z IKEA nie
jadłam całe
wieki...
Mogę jednak zapewnić, że torcik smakuje doskonale i cieszył się w święta największym powodzeniem. Miałam obawy o to, czy nie będzie zbyt ciężki (ta
maślano-jajeczna masa była dla mnie podejrzana, ale pasuje tu idealnie!). Na pewno nie będziecie
mieli wrażenia, że jest zbyt tłusty. Torcik nie jest zbyt wysoki, ale za to bardzo "podzielny" bo świetnie się kroi i każdemu wystarczy jeden kawałek, żeby zaspokoić chęć na słodkie :). Jest bardzo uniwersalny w smaku, posmakował całej rodzinie i nawet moja mama - zwolenniczka
owocowych ciast z lekkimi kremami, nie mogła się od niego oderwać. Bardzo polecam, w święta robiłam dwa
razy, niech to będzie najlepszą rekomendacją! ;)Składniki:Blaty
bezowe:4
białka120 g
cukru pudru250 g zmielonych
migdałówKrem:4
żółtka80 g
cukru pudru100 ml
śmietany 30%2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej200 g
masłaBita śmietana:120 g
śmietany 30%łyżka
cukru pudruPolewa:200 g
czekolady mlecznej30 ml
śmietany 30%garść chrupek/płatków
śniadaniowych (opcjonalnie)do ozdoby
boków:
płatki migdałoweBiałka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty
soli, następnie dodawać po trochę
cukier puder, nadal miksując. Kiedy
cukier się rozpuści wsypać do
białek zmielone
migdały i delikatnie wmieszać do uzyskania jednolitej masy.Przygotować dwie blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia. Na każdym arkuszu narysować
okręgi o średnicy ok. 22-24 cm. Nałożyć na oba
okręgi po tyle samo masy i równo rozsmarować. Piec jednocześnie w temperaturze 180 ºC przez ok. 30 minut (w połowie pieczenia blaszki można zamienić poziomami, żeby oba blaty dopiekły się równomiernie). Po zarumienieniu wyjąć z piekarnika i wystudzić (nie odrywając od papieru).W garnku, na wolnym ogniu podgrzewać
żółtka, 80 g
cukru pudru, 100 ml
śmietany i
mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając. Doprowadzić masę do wrzenia, cały czas energicznie mieszając - masa zacznie gęstnieć. Po chwili gotowania zdjąć garnek z ognia i pozostawić krem do wystygnięcia. Kiedy będzie całkowicie wystygnięty, przełożyć go do miski i zmiksować z 200 g miękkiego
masła na gładki krem. Odłożyć dwie łyżki kremu na obłożenie
boków tortu.Składanie
tortu: odkleić od papieru do pieczenia pierwszy blat. Wyłożyć na niego połowę kremu, nałożyć drugi blat i wyłożyć drugą połowę kremu.
Czekoladą roztopić z 30 ml
śmietany w garnku o grubym dnie, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostawić do przestygnięcia. Ubić 120 ml
śmietany z łyżką
cukru i wyłożyć ją na warstwę kremu. Lekko ciepłą roztopioną
czekoladę można wymieszać z chrupkami. Wylać ją na
bitą śmietanę i torcik wstawić na chwilę do lodówki. Na koniec obłożyć boki
tortu pozostawionym kremem i oblepić
płatkami migdałowymi. Schłodzić. Wyciągać z lodówki na godzinę przed podaniem.Smacznego!
Źródło przepisu: http://www.przepisy.com/