Wykonanie
To ciasto, choć funkcjonuje pod wieloma nazwami (chatka Puchatka, chatka baby jagi, psia buda) prawie zawsze przygotowywane jest w ten sam sposób. Smak tego ciasta poznałam dzięki mojej teściowej, która robi je bardzo często. Przepis jednak jest przeze mnie nieznacznie zmieniony. Swój wyjątkowy smak chatka zawdzięcza maślanym
herbatnikom oraz serowi, który mielony jest własnoręcznie. Całość podkreśla dodatek ekstraktu z
wanilii, który można także zastąpić domowym
cukrem waniliowym. To ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby
herbatniki zdążyły zmięknąć, a ciasto dobrze się kroiło. Chatka to ciasto, które nie wymagają wielkiego nakładu pracy, więc spodoba się tym, którzy lubią ciasta bez pieczenia.
Składniki:36 sztuk
maślanych herbatników150 g
masła 82%3/4 szklanki
cukru pudru2
żółtka500 g
sera twarogowego półtłustego2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 łyżki
kakaoPolewa:80 g
gorzkiej czekolady (jeśli wolicie możecie dać
mleczną)kilka łyżek
mleka1/2 łyżka
masłaDodatkowo:
wiórki kokosowe (do posypania)
Herbatniki wyłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędach po 6 sztuk, jeden koło drugiego.
Ser zmielić w maszynce minimum dwukrotnie, lub porządnie utłuc tłuczkiem do
ziemniaków. Miękkie
masło utrzeć na puszysto z
cukrem pudrem. Dodać
żółtka i zmiksować. Dodawać po łyżce
sera cały czas ubijając. Pod koniec miksowania dodać ekstrakt z
wanilii. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać
kakao. Na herbatnikach wysmarować jasną masę i przykryć kolejną warstwą
herbatników w ten sam sposób (3
rzędy po 6 sztuk). Na warstwę
herbatników wyłożyć masę z
kakao. Pierwszy i trzeci rząd
herbatników złożyć razem, w taki sposób, aby utworzyły trójkąt. Docisnąć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. W międzyczasie rozpuścić
czekoladę z
masłem i
mlekiem w kąpieli
wodnej. Przestudzoną polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Rady: W środek chatki można włożyć pokrojone
truskawki lub paski zastygniętej
galaretki.Chatka zachowa właściwy kształt jeśli
ser będzie miał odpowiednio gęstą konsystencję. Te gotowe już zmielone z reguły są bardzo rzadkie. Polecam więc użyć
twarogu zmielonego samodzielnie lub sprawdzonego, gotowego ale gęstego
sera mielonego.