ßßß Cookit - przepis na Vanillekipferl

Vanillekipferl

nazwa

Wykonanie

Vanillekipferl, ten przepis zdobył dla mnie patelnię!!
Uwielbiam konkursy związane z tematyką Kuchni Świata:
Gruzińska, Włoska, Niemiecka itp.
wtedy chętnie biorę w nich udział.
Tym razem był to konkurs związany z
"zimowym podwieczorkiem Niemiec lub Austrii" na bobyy .
Przygotowałam m.in ciastka, których wykonanie mam zamiar Wam przedstawić.
Dla mnie to porostu księżycowe cudeńka, które moja rodzinka pochłonęła w jeden dzień!
Było pysznie - cudownie.
Okazuje się, że nie tylko pyszne, ale dla mnie szczęśliwe:)
Składniki:
(ciasto)
mąka - 280 gram
masło (zimne) - 200 gram
cukier kryształ - 75 gram
cukier waniliowy - 16 gram
żółtko - 2 sztuki
migdały (mielone) - 35 gram
orzechy laskowe (mielone) - 65 gram
(Puder)
cukier puder - 1 szklanka
cukier waniliowy - 16 gram
Wykonanie:
Składniki sypkie ( mąkę cukier, cukier waniliowy) wkładamy do melaksera - mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C
Dodajemy żółtka i pokrojone w kostkę zimne masło - wszystko razem mieszamy.
Dodajemy zmielone migdały i orzechy laskowe.
Gdy nam powstanie zbita bryła, wyrabiamy ciasto ręcznie - ugniatamy, ugniatamy - jest zabawa;)
Wkładamy do lodówki na godzinę.
Nie pomijamy tej pozycji,gdy ciasto będzie ciepłe,
na blaszce nam się po prostu rozejdzie i powstanie ciapa .
Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, kroimy na kilka porcji, robimy wałki o grubości naszego palca wskazującego i kroimy na długość około 6 cm, zaginamy w kształt księżyca.
Pieczemy tryb termoobieg około 10 minut, na środkowej półce.
W tym czasie mieszamy puder z cukrem waniliowym.
Jeszcze ciepłe ciastka obtaczamy w pudrze - podajemy ostudzone.
Z tej ilości składników ulepiłam 83 ciastka:)
Smacznego!
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2011/10/vanillekipferl.html