Wykonanie
Vanillekipferl, ten przepis zdobył dla mnie patelnię!!Uwielbiam konkursy związane z tematyką Kuchni Świata:Gruzińska, Włoska, Niemiecka itp.wtedy chętnie biorę w nich udział.Tym razem był to konkurs związany z"zimowym podwieczorkiem Niemiec lub Austrii" na bobyy .Przygotowałam m.in
ciastka, których wykonanie mam zamiar Wam przedstawić.Dla mnie to porostu księżycowe cudeńka, które moja rodzinka pochłonęła w jeden dzień!Było pysznie - cudownie.Okazuje się, że nie tylko pyszne, ale dla mnie szczęśliwe:)
Składniki:(ciasto)
mąka - 280 gram
masło (zimne) - 200 gram
cukier kryształ - 75 gram
cukier waniliowy - 16 gram
żółtko - 2 sztuki
migdały (mielone) - 35 gram
orzechy laskowe (mielone) - 65 gram(Puder)
cukier puder - 1 szklanka
cukier waniliowy - 16 gram
Wykonanie:Składniki sypkie (
mąkę cukier,
cukier waniliowy) wkładamy do melaksera - mieszamy.Rozgrzewamy piekarnik do 180*CDodajemy
żółtka i pokrojone w kostkę zimne
masło - wszystko razem mieszamy.Dodajemy zmielone
migdały i
orzechy laskowe.Gdy nam powstanie zbita bryła, wyrabiamy ciasto ręcznie - ugniatamy, ugniatamy - jest zabawa;)Wkładamy do lodówki na godzinę.Nie pomijamy tej pozycji,gdy ciasto będzie ciepłe,na blaszce nam się po prostu rozejdzie i powstanie ciapa .Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, kroimy na kilka porcji, robimy wałki o grubości naszego palca wskazującego i kroimy na długość około 6 cm, zaginamy w kształt księżyca.Pieczemy tryb termoobieg około 10 minut, na środkowej półce.W tym czasie mieszamy puder z
cukrem waniliowym.Jeszcze ciepłe
ciastka obtaczamy w pudrze - podajemy ostudzone.Z tej ilości składników ulepiłam 83
ciastka:)Smacznego!