Wykonanie
W letnie upalne dni fantastycznie smakują serniki na zimno lub pianki typu ptasie mleczko. To bardzo wdzięczne słodkości, szybkie w przygotowaniu i orzeźwiające. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować ciasto z takiej właśnie
serii. To właśnie coś pomiędzy sernikiem na zimno a ptasim mleczkiem..... Cudownie
kokosowe i delikatne....Przepis lekko zmodyfikowany znalazłam na stronie Moje Wypieki . Polecam Wam baaardzo :)Składniki na spód:300g
ciasteczek oreo (w całości z kremem)60g miękkiego
masłaCiasteczka zmiksować blenderem, dodać
masło i zmiksować raz jeszcze. Blaszkę o wymiarach 23x23 wyłożyć papierem do pieczenia, a jej spód wykleić dokładnie masą
ciasteczkową. Wyrównać i schłodzić w lodówce.Składniki na piankę:500ml
śmietany kremówki 30-36%*100ml
likieru malibu7,5 łyżeczki
żelatyny (kopiate)1/3 szkl gorącej
wody1000g
jogurtu greckiego 10%6 łyżek
cukru pudruŚmietanę ubić na sztywno, dodać
cukier,
malibu i powoli dodawać
jogurt. Na sam koniec dodać
żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl.
wody. Zmiksować dokładnie nie dopuszczając do utworzenia się grudek. Masę wylać na
ciasteczkowy spód. Wyrównać i odstawić do lodówki celem stężenia na kilka godzin.*Zamiast
śmietany kremówki można użyć
śmietanki kokosowej. Wówczas pomijamy
likier malibu a ilość
żelatyny zmniejszamy do 7 łyżeczek.ponadto:1
galaretka borówkowa lub o smaku
owoców leśnych250g
borówek leśnych lub amerykańskichkilka łyżek wiórek
kokosowychGalaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku. Dobrze rozmieszać i wystudzić.Na wierzch pianki wyłożyć
borówki i zalać tężejącą
galaretką. Ponownie odstawić do lodówki. Gdy całość stężeje wierzch posypać wiórkami kokosowymi.Smacznego :)