CIASTO NIEBO

nazwa

Wykonanie

"Do nieba nie chodzę,
bo jest mi nie po drodze,
teraz jestem tu.
Co ma być to będzie,
niebo znajdę wszędzie..."
tak śpiewał Szymon Wydra i miał poniekąd rację. Do nieba nie można dojść, ale można go zjeść:) A dzisiaj znajdziecie go u mnie. Przepis bardzo prosty- ciasto bez pieczenia, orzeźwiające, o smaku Blue Curacao z waniliowymi chmurami...ach, czy można chcieć więcej? Weźcie więc kawałeczek nieba dla siebie...
składniki na spód
12 ciasteczek oreo
20 g masła
Ciasteczka bez rozdzielania zmiksować na proszek, dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć folią aluminiową (samo dno) tak żeby folią dało się obłożyć zewnętrzną stronę tortownicy (w razie gdyby galaretka chciała wypłynąć). Na dno wysypać ciasteczka, docisnąć i schłodzić 20 minut.
składniki na masę
2 dl (200ml) śmietany kremówki
1,5 dl (150ml) jogurtu greckiego
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 30 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki cukru pudru
4 niebieskie galaretki, np. Blue Curacao Winiary
12 dl (1200 ml) gorącej wody
cukrowe gwiazdki
Galaretkę rozpuścić w 12 dl gorącej wody, przestudzić, włożyć do lodówki. 1 dl kremówki ubić, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru, następnie dodać jogurt oraz ekstrakt i wymieszać. Dolać cienkim strumieniem żelatynę, wymieszać mikserem na niskich obrotach i odstawić do stężenia. Gdy galaretka będzie już zimna, ale nie stężała dodać łyżkę masy śmietanowo-jogurtowej i wymieszać. Tężejąca śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciągnąć spód z lodówki i wycisnąć 3 okręgi mniejsze od obwodu ciasta, blisko siebie, następnie na nich wycisnąć dwa, a na górze 1, w celu uformowania chmurki. Zalać lekko gęstą galaretką (nie mocno tężejącą), tylko do poziomu białej masy, dalej formować chmurki w podany sposób do wyczerpania masy (można wyciskać pojedyncze okręgi, potrójne lub w innych kombinacjach) stopniowo przykrywając je galaretką. Odstawić do stężenia.
Ubić resztę śmietany (1dl), pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru. Ciasto wyciągnąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy i udekorować na górze bitą śmietaną i cukrowymi gwiazdkami. W lodówce przechowywać przykryte, aby nie nasiąkło innymi zapachami.
Przepis autorski
Źródło:http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/2013/05/ciasto-niebo.html