Wykonanie
"Do nieba nie chodzę,bo jest mi nie po drodze,teraz jestem tu.Co ma być to będzie,niebo znajdę wszędzie..."tak śpiewał Szymon Wydra i miał poniekąd rację. Do nieba nie można dojść, ale można go zjeść:) A dzisiaj znajdziecie go u mnie. Przepis bardzo prosty- ciasto bez pieczenia, orzeźwiające, o smaku Blue
Curacao z waniliowymi chmurami...ach, czy można chcieć więcej?
Weźcie więc kawałeczek nieba dla siebie...
składniki na spód12
ciasteczek oreo20 g
masłaCiasteczka bez rozdzielania zmiksować na proszek, dodać roztopione
masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć folią aluminiową (samo dno) tak żeby folią dało się obłożyć zewnętrzną stronę tortownicy (w razie gdyby
galaretka chciała wypłynąć). Na dno wysypać
ciasteczka, docisnąć i schłodzić 20 minut.składniki na masę2 dl (200ml)
śmietany kremówki1,5 dl (150ml)
jogurtu greckiego3 łyżeczki
żelatyny rozpuszczone w 30 ml ciepłej
wody1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3 łyżki
cukru pudru4 niebieskie
galaretki, np. Blue
Curacao Winiary12 dl (1200 ml) gorącej
wodycukrowe gwiazdki
Galaretkę rozpuścić w 12 dl gorącej
wody, przestudzić, włożyć do lodówki. 1 dl kremówki ubić, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki
cukru, następnie dodać
jogurt oraz ekstrakt i wymieszać. Dolać cienkim strumieniem
żelatynę, wymieszać mikserem na niskich obrotach i odstawić do stężenia. Gdy
galaretka będzie już zimna, ale nie stężała dodać łyżkę masy
śmietanowo-jogurtowej i wymieszać. Tężejąca
śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciągnąć spód z lodówki i wycisnąć 3
okręgi mniejsze od obwodu ciasta, blisko siebie, następnie na nich wycisnąć dwa, a na górze 1, w celu uformowania chmurki. Zalać lekko gęstą
galaretką (nie mocno tężejącą), tylko do poziomu białej masy, dalej formować chmurki w podany sposób do wyczerpania masy (można wyciskać pojedyncze
okręgi, potrójne lub w innych kombinacjach) stopniowo przykrywając je
galaretką. Odstawić do stężenia.Ubić resztę
śmietany (1dl), pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę
cukru. Ciasto wyciągnąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy i udekorować na górze
bitą śmietaną i cukrowymi gwiazdkami. W lodówce przechowywać przykryte, aby nie nasiąkło innymi zapachami.
Przepis autorski