Wykonanie
"Mamo , mamocoś Ci dam..." ;)Dla wszystkich Mam kawałeczek tego pysznego deseru i gorące uściski i życzenia!!
Lekki i puszysty deser idealny w sezonie
truskawkowym i w gorące dni.Kiedy nie chce się nam stać przy piecyku, miksujemy parę składników, wkładamy do lodówki i deser gotowy! Konsystencja delikatna i puszysta, piankowa.Owsiany konkretny lekko słonawy spód fajnie kontrastuje z
owocami.P.s. na zdjęciu to ja jako brzdąc z mamą podczas "zimy stulecia".
300 ml gęstego
jogurtu greckiego250 ml
śmietanki 30%cukier puder do smaku (ok. 5 łyżek)mielona
wanilia (płaska łyżeczka)250-300 g
truskawek2 łyżki
żelatyny +
wodaspód:200 g
ciasteczek owsianych100 g
masłaŻelatynę zalewamy 4 łyżkami
wody i odstawiamy na 10 minut do spęcznienia.
Potem dodajemy jeszcze parę łyżek
wody i podgrzewamy uważając by się nie zagotowała. Studzimy.Roztapiamy
masło i łączymy z pokruszonymi na pył
ciasteczkami. Powstałą masą wykładamy tortownicę (użyłam silikonowej 22 cm) i dociskamy do dna. Schładzamy w lodówce na czas przygotowania masy jogurtowej.
Truskawki odsączamy, odkrawamy ogonki, wrzucamy do miski.Dodajemy
jogurt cukier i miksujemy na mus. Wlewamy
żelatynę i miksujemy krótko.W osobnej miseczce ubijamy, ale nie na sztywno, schłodzoną
śmietankę z
wanilią.Łączymy
śmietankę z musem delikatnie mieszając łyżką. Wylewamy na
ciasteczkowy spód i schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc. Po ok. godzinie kiedy masa lekko stężeje możemy ułożyć na wierzchu plasterki
owoców dla dekoracji.