Wykonanie
Pyszny mus malinowy idealny na upalne dni :)Bez włączenia piekarnika.Składniki na spód:160 g
ciasteczek maślanych70 g
masłaSkładniki na mus malinowy:400 g
malin1 opakowanie
galaretki o smaku
malinowym1 łyżeczka
żelatyny400 ml
śmietany kremówki1/3 szklanki
wody5 łyżek
cukru pudruCiastka pokruszyć w malakserze (nie mam jeszcze niestety wiec z córeczką gniotłyśmy wałkiem do ciasta :)), dodać roztopione
masło, wymieszać aby powstał mokry piasek. Masą z
ciasteczek wyłożyć spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie docisnąć. Tortownicę włożyć do lodówki na czas przygotowania
malinowego musu.W gorącej wodzie dokładnie rozpuścić
galaretkę i
żelatynę. Odstawić.W garnku umieścić
maliny, gotować do czasu rozgotowania się
owoców. Przetrzeć przez sitko więcej niż połowę puree w celu pozbycia się drobnych pestek- ja tym razem nie pozbywałam się pestek i też wyszedł pyszny i nikomu pesteczki nie przeszkadzały. Dodać rozpuszczoną
żelatynę z
galaretką i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z
cukrem pudrem. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać do wystudzonego puree, delikatnie mieszając.Spróbować czy mus nie jest za kwaśny (bo tu duże znaczenie mają
maliny) w razie potrzeby dodać jeszcze
cukru pudru.Gotową masę schłodzić w lodówce aż zacznie tężeć, a następnie przelać na schłodzony
ciasteczkowy spód. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, na kilka godzin lub całą noc.Ps. Tym razem też zaszalałam i zalałam ciacho po stężeniu jeszcze
galaretką jagodową :)no i co
mogę dodać wyszło pyszne:)Smacznego!