Wykonanie
Na gorące dni najlepszy deser to zimny deser, tak więc polecam deser
jogurtowo kokosowy bez pieczenia. Bazowałam na TYM przepisie i zrobiłam z połowy porcji.Składniki150 g
ciastek czekoladowych30 g
masła, roztopionego lub bardzo miękkiegoSkładniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Następnie ułożyć ją w foremkach lub szklankach lub w jednej większej formie, wyrównać i lekko ugnieść, wstawić do lodówki na 30 min.Składniki na masę
jogurtowo -
kokosową200 ml
śmietanki kokosowej, schłodzonej*400 g
jogurtu greckiego 10%, w temperaturze pokojowej3 łyżki
cukru pudru (lub wedle smaku)3 łyżeczki
żelatynyWykonanie
Żelatynę zalać gorącą
wodą, wymieszać, by nie było najmniejszych grudek. Lekko przestudzić.W misie miksera umieścić schłodzoną
śmietankę kokosową. Ubić. Dodawać
jogurt, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubijać na najwyższych obrotach przez kilka minut. Na sam koniec dodać
cukier puder i zmiksować.Do
żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej, dobrze rozprowadzić. Cienką strużką wlewać do ciągle ubijanej masy jogurtowej, miksując. Następnie wyłożyć ją na wcześniej przygotowaną masę
herbatnikową, przybrać
borówkami, wstawić do lodówki po czym zalać tężejąca
galaretką.Ponadto1 galertaka
borówki lub
jagodyPrzygotować
galaretkę - rozpuścić ją w 300 ml wrzącej
wody, całkowicie wystudzić.*
śmietankę kokoswą"zebrałam" z puszki
mleka kokosowego, zimnego nie mieszanego