Wykonanie
Moja ulubiona pianka jogurtowa. Lekka, delikatna, bez pieczenia, idealna na ciepłe, letnie dni. Spód wykonany jest z
czekoladowych ciasteczek Oreo. W przepisie ubijamy
jogurt grecki - nie polecam zastępować go
jogurtem naturalnym. Nie tylko ze względu na smak, ale i na konsystencję pianki. Koniecznie wypróbujcie -
kokos,
jogurt i
jagody to smak tego lata :-).Składniki na spód:300 g
ciastek Oreo z nadzieniem
czekoladowym (2 opakowania)60 g
masła, roztopionego lub bardzo miękkiegoSkładniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.Formę kwadratową o
boku 23 (do 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać do niej
ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Pianka jogurtowo - kokosowa:500 ml
śmietanki kokosowej (22%), schłodzonej*1000 g
jogurtu greckiego 10%, w temperaturze pokojowej6 łyżek
cukru pudru (lub wedle smaku)7 łyżeczek
żelatyny w proszku rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej
wodyŻelatynę zalać gorącą
wodą, wymieszać, by nie było najmniejszych grudek. Lekko przestudzić.W misie miksera umieścić schłodzoną
śmietankę kokosową. Ubić (przy pomocy miksera z końcówkami do ubijania
białek) na sztywną pianę (uwaga:
śmietanka kokosowa po ubiciu nie jest aż tak sztywna jak ubita
śmietana kremówka).Dodawać
jogurt, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubijać na najwyższych obrotach przez kilka minut - nie ma obaw o zwarzenie się masy (tylko przy użyciu
śmietanki kokosowej). Na sam koniec dodać
cukier puder i zmiksować.Do
żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej, dobrze rozprowadzić. Cienką strużką wlewać do ciągle ubijanej masy jogurtowej, miksując.Schłodzony spód z Oreo wyjąć z lodówki, przelać na niego masę
jogurtową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 12 godzin lub do całkowitego stężenia pianki.Ponadto:1
galaretka z
owoców leśnych, rozpuszczona w 300 ml
wody250 g
jagód lub
borówek amerykańskich3/4 szklanki
wiórków kokosowychPrzygotować
galaretkę - rozpuścić ją w 300 ml wrzącej
wody, całkowicie wystudzić.Na stężoną piankę wyłożyć równo
jagody, zalać zimną
galaretką. Odstawić do lodówki do steżęnia.Po stężeniu
galaretki deser posypać wiórkami kokosowymi.* można zastąpić
śmietaną kremówką 30%; polecam
śmietankę kokosową ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu i delikatny
kokosowy aromatSmacznego :-).