Wykonanie
W środę dostałam od Pani z targu koszyczek
borówek amerykańskich. Długo zastanawiałam się, co by tu z nich zrobić.. Najpierw myślałam o muffinach ale jakoś nie przemawiały do mnie (choć jeszcze nic straconego bo
borówek jeszcze zostało). Wymyśliłam w końcu, żeby zrobić ciasto na biszkoptach z masą z
borówek i
galaretka. Nie przewidziałam jednak, że
borówki amerykańskie po zmiksowaniu nie mają takiego fajnego koloru... Na całe szczęście miałam słoiczek
dżemu jagodowego, który te ż dostałam od przy szłej szwagierki;) A żeby nie było za
granatowo chciałam jeszcze zrobić biała masę jogurtowa , niestety trochę się zafarbowała ;) Wierzch ciasta wykończyłam
biała czekolada, żeby rozjaśnić ciasto. I to był strzał w dziesiątkę. To połączenie jest przepyszne:) Ciasto zasługuje na zakładkę "Moje ulubione":)
,Składniki:Masa jagodowa:350 ml
śmietanki 30 %,
cukier puder (do smaku),4-6 łyżeczek
dżemu jagodowego,
śmietan-fix,2 łyżeczki
żelatyny.Masa jogurtowa:250 ml
jogurtu,
cukier puder (do smaku),1 1/2 łyżeczki
żelatyny.
Galaretka:Granatowa
galaretka,250 ml gorącej
wody,2 garście
borówek amerykańskich.Ponadto:ok 15 biszkopcików,4 łyżki
dżemu jagodowego,50 g
masła,tabliczka
białej czekolady.Wykonanie:1) Tortownice o średnicy 18cm wykładamy biszkopcikami i nasączamy je
woda źródlaną (lub przegotowana)2)
Galaretkę mieszamy dokładnie z
woda. Zostawiamy do ostygnięcia.3) 150ml zimnej
śmietanki ubijamy z
cukrem pudrem i fix-em. Pod koniec ubijania dodajemy 2-3 łyżeczki
dżemu i chwile jeszcze ubijamy. Do grubej szklanki wsypujemy łyżeczkę
żelatyny i zalewamy gorącą
wodą, mieszamy ją dokładnie (ja to robiłam mikserem) do momentu, aż powstanie pianka. Ubitą
śmietanę i
żelatynę łączymy mikserem.4) Przygotowana masę wylewamy na
biszkopty. Ponownie na
masie układamy
biszkopty i je nasączamy
woda. Wkładamy do lodówki.5) Gdy masa już trochę stężeje rozprowadzamy na biszkoptach i
masie-
dżem.6) Do
jogurtu dodajemy
cukier puder. Przygotowujemy
żelatynę jak w punkcie 3 i łączymy ja z
jogurtem. Wylewamy na
dżem. Wkładamy do lodówki.7) Gdy masa jogurtowa stężeje, a
galaretka będzie tężec wylewamy ja na masę. Wkładamy do niej
borówki amerykańskie. Wkładamy do lodówki.8) Gdy
galaretka stężeje przygotowujemy masę z punktu 3 (tylko z 200 ml
śmietanki). Wylewamy na
galaretkę. Wkładamy na kilka godzin (najlepiej na cala noc) do lodówki.9) W małym garnczku roztapiamy
masło z
czekolada (2/3 tabliczki). Rozsmarowujemy na cieście.10) Resztę
czekolady (1/3 tabliczki) trzemy na tarce i posypujemy ciasto.11) Ozdabiamy ciasto wedle swojego gustu:)