ßßß Cookit - przepis na Torcik kokosowo-borówkowy bez pieczenia

Torcik kokosowo-borówkowy bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Przepyszne ciasto bez pieczenia - ciasteczkowy spód, pyszna, delikatnie kokosowa warstwa jogurtowa z mascarpone, białą czekoladą, mlekiem kokosowym i likierem, a do tego borówki w jagodowej galaretce. Poezja! Ile ja się pochwał za ten torcik nasłuchałam to głowa mała ;) Bardzo polecam!
SKŁADNIKI: (tortownica 28 cm)
Spód ciasteczkowy:
30 dag ciasteczek (np. herbatniki, kruche)
150 g masła
100 g czekolady mlecznej (można pominąć)
Warstwa jogurtowo-kokosowa:
400 g jogurtu greckiego
250 g mascarpone
1 i 1/3 szkl cukru pudru
1 puszka mleka kokosowego* (tylko biała część, najlepiej schłodzone w lodówce)
1/2 szkl likieru kokosowego
100 g białej czekolady
3 łyżki żelatyny
5 łyżek zimnej przegotowanej wody
Dodatkowo:
350 g borówek/jagód
2 galaretki jagodowe
3 szkl wrzątku
*jeśli chcemy, żeby smak kokosowy był wyraźniejszy, należy użyć 2 puszki mleka kokosowego (ilośći żelatyny nie trzeba zwiększać)
1. Ciasteczka zmiksować w malakserze na piasek (ewentualnie można je rozwałkować lub roztłuc tłuczkiem). Masło rozpuścić, wlać do okruszków ciastek, wymieszać dokładnie dłonią. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać okruszki z masłem (będą miały konsystencję mokrego piasku) i ugniatając je dłońmi wylepić nimi cały spód tortownicy. Odstawić do lodówki.
2. Galaretki jagodowe rozpuścić w 3 szkl wrzątku, odstawić do wystygnięcia.
3. Żelatynę zalać 5 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.
4. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, dodać jogurt grecki i mleko kokosowe, zmiksować (jak najkrócej, tylko do połączenia składników). Czekoladę rozpuścić i dodać do masy (uważając, żeby nie była za ciepła), nastepnie cienkim strumieniem wlać likier kokosowy. Żelatynę podgrzać, mieszając aż dokładnie się rozpuści, dodać do niej 2-3 łyżki masy i wymieszać, a następnie całość wlać do miski (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek), jeszcze raz szybko zmiksować.
5. Czekoladę mleczną rozpuścić, posmarować nią spód ciasteczkowy. Na czekoladę wylać masę jogurtowo-kokosową, odstawić do lodówki do stężenia.
6. Ciasto posypać borókami/jagodami i zalać tężejącą galaretką jagodową.
Inspiracja: Food cook love
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/08/torcik-kokosowo-borowkowy-bez-pieczenia.html