Wykonanie
Przepyszne ciasto bez pieczenia -
ciasteczkowy spód, pyszna, delikatnie kokosowa warstwa jogurtowa z
mascarpone,
białą czekoladą,
mlekiem kokosowym i
likierem, a do tego
borówki w jagodowej
galaretce. Poezja! Ile ja się pochwał za ten torcik nasłuchałam to głowa mała ;) Bardzo polecam!
SKŁADNIKI: (tortownica 28 cm)Spód
ciasteczkowy:30 dag
ciasteczek (np.
herbatniki, kruche)150 g
masła100 g
czekolady mlecznej (można pominąć)Warstwa
jogurtowo-kokosowa:400 g
jogurtu greckiego250 g
mascarpone1 i 1/3 szkl
cukru pudru1 puszka
mleka kokosowego* (tylko biała część, najlepiej schłodzone w lodówce)1/2 szkl
likieru kokosowego100 g
białej czekolady3 łyżki
żelatyny5 łyżek zimnej przegotowanej
wodyDodatkowo:350 g borówek/jagód2
galaretki jagodowe3 szkl wrzątku*jeśli chcemy, żeby smak
kokosowy był wyraźniejszy, należy użyć 2 puszki
mleka kokosowego (ilośći
żelatyny nie trzeba zwiększać)1.
Ciasteczka zmiksować w malakserze na piasek (ewentualnie można je rozwałkować lub roztłuc tłuczkiem).
Masło rozpuścić, wlać do okruszków
ciastek, wymieszać dokładnie dłonią. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać okruszki z
masłem (będą miały konsystencję mokrego piasku) i ugniatając je dłońmi wylepić nimi cały spód tortownicy. Odstawić do lodówki.2.
Galaretki jagodowe rozpuścić w 3 szkl wrzątku, odstawić do wystygnięcia.3.
Żelatynę zalać 5 łyżkami
wody, odstawić do napęcznienia.4.
Mascarpone zmiksować z
cukrem pudrem, dodać
jogurt grecki i
mleko kokosowe, zmiksować (jak najkrócej, tylko do połączenia składników).
Czekoladę rozpuścić i dodać do masy (uważając, żeby nie była za ciepła), nastepnie cienkim strumieniem wlać
likier kokosowy.
Żelatynę podgrzać, mieszając aż dokładnie się rozpuści, dodać do niej 2-3 łyżki masy i wymieszać, a następnie całość wlać do miski (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek), jeszcze raz szybko zmiksować.5.
Czekoladę mleczną rozpuścić, posmarować nią spód
ciasteczkowy. Na
czekoladę wylać masę
jogurtowo-
kokosową, odstawić do lodówki do stężenia.6. Ciasto posypać borókami/jagodami i zalać tężejącą
galaretką jagodową.
Inspiracja: Food cook
love