ßßß
Delikatny i aksamitny sernik kokosowy bez pieczenia z mleczną polewą czekoladową stylizowany na smak i podobieństwo do batonika Bounty :-). Jest po prostu pyszny! Nie można chyba wyobrazić sobie bardziej kremowego, lekkiego sernika bez pieczenia. Kokosowy smak w serniku to smak kokosowych ciastek, wiórków, likieru kokosowego a nawet kokosowej śmietanki. Ciężko poprzestać na jednej porcji!Składniki na spód:160 g ciastek kokosowych40 g masła, roztopionego3 łyżeczki kakaoCiastka, masło i kakao umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. W przypadku braku malaksera - ciastka umieszczamy w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzamy mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia, na końcu łączymy z roztopionym masłem i kakao.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką.Składniki na masę serową:1 szklanka jogurtu greckiego lub naturalnego, w temperaturze pokojowej250 g mascarpone (1 opakowanie), w temperaturze pokojowejpół szklanki cukru pudru3 łyżki likieru kokosowego1 szklanka (250 ml) śmietanki kokosowej, schłodzonej*50 g wiórków kokosowych12 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki) lub 4 listki żelatyny + 50 ml wodyW misie miksera umieścić jogurt, serek mascarpone, cukier puder, likier, wiórki kokosowe. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej masy.Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną kokosową śmietankę i ubić (nie ubije się tak sztywno jak śmietana kremówka). Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową.Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najkorzystniej przez noc.Polewa czekoladowa:120 g mlecznej czekolady80 ml śmietany kremówki 30%W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.Schłodzony sernik polać gęstniejącą polewą czekoladową, rozprowadzić. Odstawić do lodówki do stężenia polewy. Można dodatkowo oprószyć wiórkami kokosowymi.* Zamiast śmietanki kokosowej można wykorzystać mleko kokosowe w puszce. Puszkę mleka schłodzić przez 24 h w lodówce. Ostrożnie wyjąć mleko z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć, wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (nie będzie nam potrzebna). Z puszki wyjąć pozostałą gęstą śmietankę kokosową.Smacznego :-).