Wykonanie
Delikatny i aksamitny sernik
kokosowy bez pieczenia z
mleczną polewą czekoladową stylizowany na smak i podobieństwo do batonika Bounty :-). Jest po prostu pyszny! Nie można chyba wyobrazić sobie bardziej kremowego, lekkiego sernika bez pieczenia.
Kokosowy smak w serniku to smak
kokosowych ciastek, wiórków,
likieru kokosowego a nawet kokosowej
śmietanki. Ciężko poprzestać na jednej porcji!Składniki na spód:160 g
ciastek kokosowych40 g
masła, roztopionego3 łyżeczki
kakaoCiastka,
masło i
kakao umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. W przypadku braku malaksera -
ciastka umieszczamy w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzamy mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia, na końcu łączymy z roztopionym
masłem i
kakao.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód,
boków niczym nie smarować. Masę
ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką.Składniki na masę
serową:1 szklanka
jogurtu greckiego lub naturalnego, w temperaturze pokojowej250 g
mascarpone (1 opakowanie), w temperaturze pokojowejpół szklanki
cukru pudru3 łyżki
likieru kokosowego1 szklanka (250 ml)
śmietanki kokosowej, schłodzonej*50 g
wiórków kokosowych12 g
żelatyny w proszku (3 łyżeczki) lub 4 listki
żelatyny + 50 ml
wodyW misie miksera umieścić
jogurt,
serek mascarpone,
cukier puder,
likier,
wiórki kokosowe. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania
białek) do otrzymania jednolitej masy.
Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej
wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.Do jeszcze lekko ciepłej
żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną
żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną
kokosową śmietankę i ubić (nie ubije się tak sztywno jak
śmietana kremówka). Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą
serową.Na spód
ciasteczkowy wyłożyć masę
serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najkorzystniej przez noc.
Polewa czekoladowa:120 g
mlecznej czekolady80 ml
śmietany kremówki 30%W małym garnuszku podgrzać
śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego.Schłodzony sernik polać gęstniejącą
polewą czekoladową, rozprowadzić. Odstawić do lodówki do stężenia polewy. Można dodatkowo oprószyć wiórkami kokosowymi.* Zamiast
śmietanki kokosowej można wykorzystać
mleko kokosowe w puszce. Puszkę
mleka schłodzić przez 24 h w lodówce. Ostrożnie wyjąć
mleko z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć,
wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (nie będzie nam potrzebna). Z puszki wyjąć pozostałą gęstą
śmietankę kokosową.Smacznego :-).