Wykonanie
Pin It
Na pierwszy dzień Nowego 2014 Roku przygotowałam słodką tartę z
białą czekoladą i
kokosem. Zdecydowanie nie jest to propozycja dla osób liczących kalorie, całe szczęście, że ja idę na dietę dopiero od wtorku :-))). Ponieważ miałam wiórki koksowe na których córka robiła kokosówkę, postanowiłam je wykorzystać do zrobienia kremu. Więc jeśli lubicie odrobinę
alkoholu w ciastach zalejcie tę część wiórek, która jest przeznaczona do kremu
alkoholem i pozwólcie im się macerować przez noc. Następnym razem dodam też kapkę
alkoholu do kremu.
Składniki:Spód100 g roztopionego
masła320 g
wafelków kokosowych70 g
wiórków kokosowychMasa250 g
serka mascarpone330 ml
kremówki 30%3 łyżki
cukru pudru100 g
białej czekolady100 g
wiórków kokosowychDo dekoracji
kakaowiórki kokosoweWykonanie:Kremówka i
mascarpone powinny być schłodzone. Z opakowania
mascarpone odkładamy tylko 2 płaskie łyżki, które zostawiamy w temperaturze pokojowej. Dodamy je później do rozpuszczonej
czekolady.
Wafle miksujemy w blenderze, dodajemy do nich roztopione
masło i
wiórki kokosowe, miksujemy do połączenia wszystkich składników. Przygotowaną masą wyklejamy formę na tartę o średnicy 24 cm i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, zaczynając od niskiej temperatury. Pamiętajmy, że
biała czekolada rozpuszcza się w niższej temperaturze niż ciemna.
Czekoladę odstawiamy do przestygnięcia.Do wysokiego pojemnika wlewamy
śmietanę, dodajemy
mascarpone i
cukier puder, ubijamy na wolnych obrotach do uzyskania gęstego kremu.Do
czekolady dodajemy małymi partiami
mascarpone, mieszając dokładnie. Następnie masę
czekoladową dodajemy w 2-3 porcjach do ubitej
śmietany, miksując krótko do połączenia się składników, na koniec dodajemy wiórki. Przekładamy do formy wyłożonej
wafelkami. Posypujemy wiórkami i
kakao.Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny lub na całą noc.Przed jedzeniem tartę należy wyjąć z lodówki i pozwolić się jej ocieplić przez 15 minut. Najlepiej kroić ją nożem maczanym w gorącej wodzie.