ßßß Cookit - przepis na Domowe Rafaello

Domowe Rafaello

nazwa

Wykonanie

Kto z nas nie lubi pralinek Rafaello?!
Chyba nie znajdę takiej osoby.
Dzisiejsza propozycja to domowe Rafaello bez użycia miksera – wystarczy mały garnek i łyżka.
Migdał obtoczony w delikatnej, rozpływającej się w ustach masie z białej czekolady i kokosu. Po prostu poezja!!
Spróbujcie sami a zakochacie się w nich od pierwszego kęsu!
200 g białej czekolady
150 ml śmietany kremówki
100g wiórków kokosowych
100g masła
1 płat wafla suchego
25 sztuk migdałów obranych ze skórki
wiórki kokosowe do obtoczenia pralinek
Śmietankę razem z wiórkami zagotować, zdjąć z ognia.
Do śmietanki dodać połamaną na małe kawałki czekoladę, masło i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się składników.
Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Do masy dodać pokruszonego wafla, wymieszać i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Zimną masę wyjąć z lodówki i formować z niej kulki ( ręce moczyć w wodzie ułatwiając sobie formowanie kulek) wkładając do środka migdała.
Pralinki obtaczać w wiórkach kokosowych.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/domowe-rafaello