Wykonanie
Niebo w gębie...:) Inaczej tego nie określę. Dziś
tarta dla fanów kokosowej rozkoszy:) Kruchy,
wafelkowy spód i rozpływający się w ustach
kokosowy krem na bazie
śmietany kremówki i
białej czekolady... Jeśli kochacie pralinki Rafaello tak jak ja, to będziecie zachwyceni:) Ja mogłabym je jeść na śniadanie, obiad i kolację, o czym doskonale wie mój Mąż, który wracając z podróży, nawet w środku nocy, często przywozi ze sobą pudełko Rafaello dla stęsknionej żony:D Kiedyś nawet, kiedy byłam jeszcze bardzo
młoda, mój ówczesny chłopak, podarował mi w prezencie ogromne pudło w kształcie
serca wypełnione po brzegi tymi boskimi pralinkami. Mówił, że
będę miała "przyjemności na dłuuugo".. Tak się złożyło, że zjadłam, nie!, zeżarłam całe pudło pralinek w jeden wieczór! Siedziałam tak długo, aż 150 pralinka opuściła piękne serduszko :DDDD Mina mojego chłopaka była bezcenna:D Dziś wiem, że powtórzyłabym ten pazerny wyczyn bez wahania:) To tak w ramach wspomnień, a tymczasem zapraszam Was na kawałeczek raju!SKŁADNIKI NA SPÓD
KOKOSOWY:300 g
wafelków kokosowych (bez polewy)60 g
wiórków kokosowych100 g rozpuszczonego
masłaSKŁADNIKI NA KREM:500 ml
śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej)2 tabliczki
białej czekolady (2 x 100g)80 g
wiórków kokosowychDODATKOWO:
wiórki kokosowe do posypania
płatki migdałowe do posypania (opcjonalnie)WYKONANIE:SPÓD:W blenderze albo malakserze zmiksuj dokładnie
wafelki z roztopionym
masłem i wiórkami kokosowymi.Masą wyłóż formę do tarty o średnicy 20 cm : dno i boki, bardzo mocno dociskając masę do formy i uklepując ją.Włóż tak przygotowany spód do lodówki.KREM:
Śmietana kremówka musi być bardzo dobrze schłodzona (najlepiej noc wcześniej w lodówce).W międzyczasie w garnuszku podgrzej 3 łyżki
śmietany kremówki i dodaj do niej połamaną na kostki
czekoladę. Mieszaj całość energicznie do całkowitego roztopienia.Zdejmij garnuszek z ognia i pozostaw
czekoladę do ostudzenia.Ubij na sztywno kremówkę, a następnie wlej do niej powoli stopioną
białą czekoladę, miksując wszystko krótko, ale dokładnie.Teraz dodaj
wiórki kokosowe i jeszcze raz króciutko zmiksuj krem.Na schłodzony spód wyłóż krem, wyrównaj nożem wierzch, posyp wiórkami kokosowymi i opcjonalnie
płatkami migdałowymi (ewentualnie powtykaj w krem wcześniej obrane ze skórki
migdały w całości). Schłodź tartę przez minimum 3-4 godziny w lodówce, a najlepiej przez całą noc. Gotowe! Smacznego!
Źródło przepisu