Wykonanie
Kombinowałam, kombinowałam, kombinowałam z tymi przepisami, aż w końcu udało mi się uzyskać taki efekt jaki chciałam. Chociaż przejrzałam kilka stron z tym przepisem i wypróbowałam kilka z nich, to wraz mi coś nie grało. A to było za suche, a to znów zbyt maślane, a to masa w ogóle nie chciała się dać formować w kulki. W końcu metodą prób i błędów udało mi się jakoś wykonać to moje, domowe rafaello.
Składniki:2 tabliczki
białej czekolady1 szklanka
mleka w proszku1
śmietana kremówka(330 ml)1 kostka
masła3/4 szklanki
cukru1 opakowania suchych
wafli1 opakowanie wiórek
kokosowych 200 gWykonanie:
Śmietanę podgrzewam, dodaję
mleko w proszku, mieszam, zestawiam, wrzucam do tego połamaną na kawałki
czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Masę odstawiam by przestygła.
Masło ucieram z
cukrem na puszysty krem i dodaję po jednej łyżce zimną masę z
białą czekoladą. Do masy wsypuję 100 g wiórek
kokosowych.
Wafle mielę na proszek i również dodaję do masy. Wstawiam do lodówki na 2 godziny, by stężała. Mieszam i formuję kulki. Obtaczam w pozostałych wiórkach
kokosowych i schładzam przez noc w lodówce