Wykonanie
Coraz bliżej święta, a w raz z nimi pomysły na wypieki. W mojej głowie przepełnionej przepisami na babki, babeczki i inne słodkości, zawitał stary pomysł na nietypowo podane serniczki. Te serniczki wymyśliłam z 2 lata temu (o
matko jak, ten czas leci) dla mojej koleżanki i jej
męża. Z racji, że bardzo często spędzali święta tylko we dwoje, chcieli aby na ich
stole gościła jakaś
słodycz w minimalnej ilości. Bo nigdy nie dawali rady zjeść całej blaszki ciasta, a wyrzucać też go później nie chcieli. I tak... wpadłam na pomysł
czekoladowo-
kokosowych serniczków w kieliszkach. Spróbujcie i Wy, polecam.
... i choć, to faktycznie smakowity kąsek, to ta karteczka widnieje tam z innego powodu...Składniki: (2-3 porcje)250 g
serka mascarpone250 g
śmietanki kremówki 30% (schłodzona)1 łyżka
cukru pudru2 łyżki
żelatyny + 5 łyżek gorącej
wody do rozpuszczenia1/2 tabliczki
białej czekolady1/2 łyżki
wiórków kokosowych3/4 tabliczki
mlecznej czekolady1/2 łyżki
kakaoPrzygotowanie:
Śmietankę kremówkę 30% ubijamy na sztywno (ważne, aby
śmietanka była schłodzona), powoli dodając
cukier puder. Następnie dodajemy powoli
serek mascarpone, delikatnie mieszając łyżką.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i wlewamy (ostudzoną!) do naszej serowej masy, mieszamy. Masę dzielimy na pół. Do jednej miseczki z masą
serową dodajemy startą na drobny oczkach
białą czekoladę i
wiórki kokosowe, mieszamy. Do drugiej startą
mleczną czekoladę i 1/2 łyżki
kakao, mieszamy. Miski z masami wkładamy do lodówki na około 30 minut, do wstępnego stężenia. Następnie przekładamy do szprycy cukierniczej i wyciskamy masę do kieliszków. Kieliszki z serniczkiem wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (około 2 godziny).Do serniczków można dodawać dowolne ulubione dodatki, wyciskać je w dowolny sposób. Ich wygląd zależy wyłącznie od naszej inwencji twórczej.Smacznego