Wykonanie
Bardzo lubię serniki przygotowywane bez pieczenia - można je jeść nie tylko w lecie, choć wtedy najlepiej smakują z sezonowymi
owocami, ale również w każdej innej
porze roku, zwłaszcza że obecnie pogodę mamy niezbyt charakterystyczną dla zimy, a więc i z ciastami na zimno możemy poeksperymentować.Mój łaciaty sernik bez pieczenia to połączenie
serka homogenizowanego,
mascarpone i
śmietanki 30%, uzupełnione o dodatki takie jak
czekolada biała i deserowa, a także
kakao. Można wszystkie te składniki pomieszać i też wyszedłby smaczny sernik, ja natomiast pobawiłam się w podzielenie tych składników na dwie warstwy - typową dla serników, powstałą z
serka homogenizowanego i
mascarpone, oraz lżejszą, powstałą z duetu
serka i
śmietanki 30%. Dla efektu wizualnego część masy została połączona z ciemną
czekoladą i
kakao, aby nasz sernik uzyskał łaty, a na wierzchu - efekt marmurkowy.
Składniki:spód10
herbatników8 kostek
białej czekolady (1/3 tabliczki)3 łyżki
mlekawarstwa serowa z
mascarpone200g
serka homogenizowanego naturalnego250g
mascarpone3 łyżki
cukru pudru1 łyżka
żelatyny3 łyżki zimnej
wody0,5 szklanki gorącego
mleka8 kostek
białej czekolady (1/3 tabliczki)8 kostek
czekolady deserowej (1/3 tabliczki)warstwa serowa z kremówką200g
serka homogenizowanego naturalnego300ml
śmietanki 30%4 łyżki
cukru pudru1 łyżka
żelatyny3 łyżki zimnej
wody0,5 szklanki gorącej
wody1 łyżeczka
kakaoWykonanie:SPÓD-
herbatniki pokruszyć bardzo drobno (można włożyć je do woreczka i rozgnieść wałkiem)-
czekoladę rozpuścić nad parą
wodną, dodać
mleko i mieszać do połączenia się składników- do
czekolady dodać pokruszone
herbatniki i wymieszać do utworzenia dość zwartej kruszonki- tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki)- masę z
herbatników wyłożyć na spód i rozprowadzić łyżeczką tworząc cienką warstwę (jeżeli masa zaczyna się kruszyć, można zamoczyć łyżeczkę w
mleku, pomoże to ją rozprowadzić)- tak przygotowany spód schłodzić w lodówceWARSTWA SEROWA Z
MASCARPONE-
serek przełożyć do miski, dodać
cukier puder i wymieszać- do
serka dodać
mascarpone, masę dokładnie wymieszać/zmiksować-
żelatynę zalać zimną
woda, wymieszać i pozostawić na chwilę do napęcznienia, gdy to nastąpi, wlać do niej gorące
mleko i dokładnie wymieszać, pozostawić do ostudzenia, co jakiś czas mieszając-
czekolady rozpuścić osobno nad parą
wodną (można oczywiście w kąpieli
wodnej lub w kuchence mikrofalowej)-
żelatynę dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać
- masę podzielić na 2 części, do jednej dodać lekko ostudzoną
czekoladę deserową, do drugiej -
białą czekoladę, masy wymieszać- łyżeczką nakładać masy na przemian na spód z
herbatników, gdy zakryjemy całe dno, nakładamy kolejną warstwę w ten sposób, że na biały kleks nakładamy ciemny i na odwrót- powierzchnię lekko wyrównać, całość schłodzić do zastygnięcia masy 1-2 godzinyWARSTWA SEROWA Z KREMÓWKĄ-
śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier, następnie dodać
serek, wymieszać-
żelatynę zalać zimną
wodą, wymieszać i pozostawić na chwilę do napęcznienia, następnie zalać gorącą
wodą i dokładnie wymieszać, ostudzić- ostudzoną
żelatynę wlać do masy śmietankowej, dokładnie wymieszać- 2/3 masy przełożyć na zastygniętą warstwę
serową- do reszty masy dodać łyżeczkę
kakao, dokładnie wymieszać- masę
kakaową wyłożyć na wierzch jasnej masy śmietankowej, nóż delikatnie zanurzyć w
masie mniej więcej do połowy tortownicy (uważając, żeby nie uszkodzić zastygniętej masy serowej), następnie zatoczyć nim kilka kręgów, dzięki temu masy lekko się zmieszają, tworząc na górze nieregularny marmurkowy wzór- całość schłodzić w lodówce, najlepiej całą dobę
Sernik łaciaty ładnie prezentuje się na talerzu, nie jest mocno słodki, choć ilość dodanego
cukru można śmiało zwiększyć lub zmniejszyć biorąc pod uwagę własne preferencje w tym temacie. Mój sernik powstał w tortownicy o średnicy 18cm, z tym, że zabezpieczyłam go od środka papierem do pieczenia, który wystawał około 1cm ponad brzeg tortownicy, dlatego śmiało można ten przepis bez zwiększania proporcji wykorzystać w formie o średnicy 20-21cm.