Wykonanie
Z ręką na
sercu, najsmaczniejszy sernik na zimno, jaki
jadłam :-). Kremowy, orzeźwiający, z lekką nutą
kokosową i
owocami ananasa. Niebanalny smak a przy tym tak szybki w przygotowaniu! Musicie się skusić :-).Składniki na spód:150 g
ciastek kokosowych (użyłam dokładnie takich)30 g
wiórków kokosowych60 g
masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego
Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni, mieszając, do zezłocenia. Dodać
ciastka,
masło i zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę
ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.Składniki na masę
serową:250 g
twarogu sernikowego (zmielonego)250 g
serka mascarpone250 ml
śmietanki kokosowej 22%70 g
cukru pudru80 ml
likieru kokosowego20 g
żelatyny w proszku70 ml
wody, wrzącejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem
wody).
Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia.W misie miksera umieścić
twaróg,
mascarpone,
śmietanę kokosową i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać
cukier puder, zmiksować. Dodać
likier kokosowy i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną
żelatynę i dokładnie zmiksować.*Masę
serową przelać na schłodzony spód
ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.Ponadto:mała puszka
ananasówgalaretka ananasowa, 1 opakowanie
płatki lub
wiórki kokosowe do dekoracji
Ananasy dokładnie odsączyć z soku, ułożyć na wierzchu sernika.
Galaretkę rozpuścić w połowie
wody, jaka jest sugerowana na opakowaniu. Przestudzić. Wylać na wierzch sernika. Odłożyć do lodówki do stężenia.Przed podaniem udekorować wiórkami lub
płatkami kokosowymi.* najlepiej do
żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, powtórzyć kilka
razy, następnie tak przygotowaną
żelatynę dodać w całości do masy serowejSmacznego :-).