ßßß
Z ręką na sercu, najsmaczniejszy sernik na zimno, jaki jadłam :-). Kremowy, orzeźwiający, z lekką nutą kokosową i owocami ananasa. Niebanalny smak a przy tym tak szybki w przygotowaniu! Musicie się skusić :-).Składniki na spód:150 g ciastek kokosowych (użyłam dokładnie takich)30 g wiórków kokosowych60 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionegoWiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni, mieszając, do zezłocenia. Dodać ciastka, masło i zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.Składniki na masę serową:250 g twarogu sernikowego (zmielonego)250 g serka mascarpone250 ml śmietanki kokosowej 22%70 g cukru pudru80 ml likieru kokosowego20 g żelatyny w proszku70 ml wody, wrzącejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem wody).Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia.W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, śmietanę kokosową i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać cukier puder, zmiksować. Dodać likier kokosowy i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.*Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.Ponadto:mała puszka ananasówgalaretka ananasowa, 1 opakowaniepłatki lub wiórki kokosowe do dekoracjiAnanasy dokładnie odsączyć z soku, ułożyć na wierzchu sernika.Galaretkę rozpuścić w połowie wody, jaka jest sugerowana na opakowaniu. Przestudzić. Wylać na wierzch sernika. Odłożyć do lodówki do stężenia.Przed podaniem udekorować wiórkami lub płatkami kokosowymi.* najlepiej do żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, powtórzyć kilka razy, następnie tak przygotowaną żelatynę dodać w całości do masy serowejSmacznego :-).