Wykonanie
Rewelacyjny, orzeźwiający sernik na zimno z dodatkiem zielonej
herbaty matcha i
limonki. Te dwa smaki wzajemnie się w nim przenikają i uzupełniają tworząc najlepszą kompozycję
smakową w pastelowym kolorze! Serniczek nie jest trudny w wykonaniu, choć szczególnie należy zadbać o
żelatynę, dokładne jej rozpuszczenie i wymieszanie z masą
serową (to częsta przyczyna niepowodzeń w sernikach bez pieczenia). Sernik udekorowałam
białą czekoladą z matcha w postaci
czekoladowych rurek i podałam z
truskawkami. Smacznego :-).Składniki na spód:120 g
ciastek kokosowych (użyłam dokładnie takich)30 g
masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego
Ciastka,
masło i zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę
ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.Składniki na masę
serową:250 g
twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)250 g
serka mascarpone250 ml
śmietanki kokosowej 22% lub gęstego
mleka kokosowego*1 łyżka zielonej
herbaty matcha (proszku)110 g
cukru pudru20 g
żelatyny w proszku (5 łyżeczek) lub 5 listków
żelatyny60 ml
wodyskórka otarta z 1
limonki i sok z niej wyciśniętyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Żelatynę zalać
wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.
Śmietankę kokosową przełożyć do małego garnuszka, podgrzać, niekoniecznie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać przesianą zieloną
herbatę, wymieszać, najlepiej zmiksować blenderem - mieszanka powinna być gładka, bezgrudkowa, pięknie zielona. Do jeszcze ciepłej dodać
żelatynę i dokładnie wymieszać, by nie było grudek.W misie miksera umieścić
twaróg,
mascarpone i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać
cukier puder, otartą skórkę z
limonki i
sok z limonki, zmiksować. Na sam koniec dodać mieszankę z zieloną
herbatą i
żelatyną, dokładnie zmiksować.Masę
serową przelać na schłodzony spód
ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.Na wierzch:50 g
białej czekoladypół łyżeczki
herbaty matcha (proszku)
Białą czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej razem z zieloną
herbatą. Wymieszać do otrzymania gładkiego, zielonego koloru
czekolady.Przygotować
czekoladowe rurki. Płynną
czekoladę rozsmarować równą i cienką warstwą na stalowej blaszce lub marmurowym blacie. Kiedy
czekolada zastygnie, ale jednoczesnie będzie wciąż plastyczna przy pomocy
ostrego stalowego przyrządu kuchennego (np. noża) formować rurki z
czekolady: trzymając ostrą stroną do dołu, prawie pionowo, nachylając lekko do zewnątrz zeskrobywać
czekoladę z blaszki lub blatu.Rurki wyłożyć na stężały sernik. Podawać z
truskawkami.*
Mleko kokosowe dobrej jakości składające się głównie ze
śmietanki - gęstej, białej
śmietanki oddzielającej się po odstaniu
mleka przez 24 godziny w lodówce.Smacznego :-).