ßßß




Składniki:Ciasto:5 jaj1 szklanka mąki tortowej2 łyżki budyniu śmietankowego3/4 szklanki cukruMasa kokosowa:1/2 litra śmietany kremówki500 g serka mascarpone5 łyżek likieru kokosowego Canari1/2 szklanki wiórek kokosowych białych4 łyżki cukru pudruPoncz:150 ml przegotowanej wody150 ml likieru kokosowego CanariMasa z białej czekolady:330 ml śmietany kremówki1 tabliczka białej czekoladywiórki kokosowe do posypaniaSposób wykonania:CIASTO:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą puszystą pianę pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukru do skończenia i żółtka. Mąkę przesiewamy z budyniem dodajemy do masy, delikatnie miksujemy do połączenia lub mieszamy łyżką tak aby nie naruszyć struktury piany. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Pieczemy 30 minut w temp 160*c. Całkiem zimne przekroić wzdłuż na dwa blaty.
PONCZ: Przegotowaną wodę mieszamy z kokosowym likierem.MASA Z BIAŁEJ CZEKOLADY:Śmietanę przelewamy do rondelka, podgrzewamy ale nie gotujemy, dodajemy połamaną białą czekoladę , odczekamy chwilę i mieszamy do rozpuszczenia.Zimną masę wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia miksujemy do uzyskania puszystego kremu
MASA KOKOSOWA: Dobrze schłodzoną kremówkę łączymy z serkiem mascarpone cukrem pudrem i likierem kokosowym, miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, pod koniec wsypujemy wiórka i mieszamy.PRZEŁOŻENIE: Jeden płat biszkopta nasączamy połową ponczu, smarujemy kokosowym kremem, przykrywamy drugim blatem biszkopta który również nasączamy i wykładamy krem z białej czekolady, posypujemy grubo wiórkami kokosowymi. Chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce.
Życzę smacznego ;-)Jeśli chcecie nabyć takie likiery do swoich wypieków czy innych deserów zachęcam do odwiedzenia strony producenta HENKELL &CO VINPOL To jedna z firm która znalazła się w czołówce największych przedsiębiorstw w Polsce, w sektorze wyrobów winiarskich.Polecam bo likiery Canari są przepyszne!
http://www.henkell-polska.pl/page_canari.html