Wykonanie
Home » babeczki »
biała czekolada » ciasta i
ciasteczka »
ciastka z kremem »
czekolada »
czekoladowe » deser » dla dzieci » kinder » kinder
czekolada »
kokos » krem » muffin » muffinki » okazyjne » słodkie » Muffinki 'Kinder czekolada' z niespodzianką w środkuniedziela, 20 lipca 2014
Przepyszne wilgotne muffinki z niespodzianką! Nie skłamię, kiedy
powiem, że to najlepsze babeczki na blogu. Nie są przesadnie słodkie, za to mocno
kakaowe. W środku każdej znajduje się kostka
białej czekolady. Zrobiłam je na wczorajszą imprezę rodzinną z myślą o młodszej części gości ( przepraszam dziadku). Odziwo, cieszyły się jednakowym powodzeniem wśród smakoszy +7, jak i wśród tych bardziej doświadczonym koneserów + 70.Ozdobione fantastycznym
czekoladowo-
kokosowym kremem. Nie potrafiłam się oprzeć by całokształt zwieńczyć moją ukochaną
czekoladką z dzieciństwa.Ps. Serdecznie dziękuję za gigantyczny worek tych łakoci! Myślę, że misja konsumpcji całości zajmie mi rok!Ps.2 Pozdrowienia dla Igi, która zgodziła się pozować do zdjęcia, oraz dla Pawła, który podjął się wyzwania zjedzenia 3 na raz!:)Składniki:280 g
masła,150 g
gorzkiej czekolady,1 i 1/2 szklanki
mąki,1 i 1/2 szklanki
cukru,4
jajka,szklanka
kakao,łyżeczka
proszku do pieczenia,łyżeczka
sody oczyszczonej,szklanka
śmietanki 30%,24 kostki
białej czekolady,
krem czekoladowo-
kokosowy :50 g
czekolady gorzkiej600 g
mascarpone,12-14 łyżek
cukru pudru1/3 szklanki
wiórków kokosowych2 łyżki
śmietanki kokosowej +24 kawałki Kinder
czekoladyWykonanie:ciasto:
Masło wraz z
gorzką czekoladą roztopić w kąpieli parowej. Ściągnąć z ognia. W misce
jajka utrzeć z
cukrem, połączyć z
kakaem i
śmietanką.Lekko ostudzone
masło i
czekoladę wlać do składników w misce.
Mąkę,
sodę i
proszek do pieczenia przesiać, połączyć z resztą składników, zmiksować na jednolitą masę.Formę do muffinków wyłożyć papilotkami, wypełnić
ciastem do 1/2 wysokości.
Białą czekoladę połamać na kawałeczki. Do każdego muffinka włożyć po jednej kostce
czekolady, przykryć odrobiną ciasta ( tak, by masa sięgała do ok. 3/4 wysokości papilotek ).Piec w temperaturze 170 stopni C przez ok 20 minut ( ja piekłam w 160 stopniach na termoobiegu). Nie polecam piec dłużej bo muffinki zrobią się zbyt suche. Po upieczeniu wyciągnąć z formy i ostudzić.krem:
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, ostudzić, zmieszać z
cukrem pudrem.
Mascarpone połączyć z wiórkami i
śmietanką. Gdy
czekolada nie będzie już ciepła, dodać ją do reszty i dokładnie wymieszać.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać na babeczki. Ozdobić kinder
czekoladąSmacznego!