Wykonanie
            
Podobna pianka pojawiła się już na blogu jakiś czas temu (klik). Wówczas jednak była robiona z 
borówkami i na mniejszej blaszce. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać ten przepis z użyciem 
truskawek i zwiększyć jego proporcje. Ta wersja smakuje mi chyba jeszcze bardziej :) Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki na spód:440g 
ciasteczek oreo lub innych 
czekoladowych (w całości z kremem)80g miękkiego 
masłaCiasteczka zmiksować blenderem, dodać 
masło i zmiksować raz jeszcze. Blaszkę o wymiarach 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia, a jej spód wykleić dokładnie masą 
ciasteczkową. Wyrównać i schłodzić w lodówce.Składniki na piankę:500ml 
śmietany kremówki 30-36%*7,5 łyżeczki 
żelatyny (kopiate)1/3 szkl gorącej 
wody1000g 
jogurtu greckiego 10%6 łyżek 
cukru pudruŚmietanę ubić na sztywno, dodać 
cukier, 
malibu i powoli dodawać 
jogurt. Na sam koniec dodać 
żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl. 
wody. Zmiksować dokładnie nie dopuszczając do utworzenia się grudek. Masę wylać na 
ciasteczkowy spód. Wyrównać i odstawić do lodówki celem stężenia na kilka godzin.*Zamiast 
śmietany kremówki można użyć 
śmietanki kokosowej. Wówczas pomijamy 
likier malibu a ilość 
żelatyny zmniejszamy do 7 łyżeczek.ponadto:2 
galaretki truskawkowe600g 
truskawekkilka łyżek wiórek 
kokosowychGalaretki rozpuścić w 800ml wrzątku. Dobrze rozmieszać i wystudzić.Na wierzch pianki gęsto na zakładkę wyłożyć pokrojone w plastry 
truskawki. Zalać je tężejącą 
galaretką. Ponownie odstawić do lodówki. Gdy całość stężeje wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego :)


