Wykonanie
Podobna pianka pojawiła się już na blogu jakiś czas temu (klik). Wówczas jednak była robiona z
borówkami i na mniejszej blaszce. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać ten przepis z użyciem
truskawek i zwiększyć jego proporcje. Ta wersja smakuje mi chyba jeszcze bardziej :) Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki na spód:440g
ciasteczek oreo lub innych
czekoladowych (w całości z kremem)80g miękkiego
masłaCiasteczka zmiksować blenderem, dodać
masło i zmiksować raz jeszcze. Blaszkę o wymiarach 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia, a jej spód wykleić dokładnie masą
ciasteczkową. Wyrównać i schłodzić w lodówce.Składniki na piankę:500ml
śmietany kremówki 30-36%*7,5 łyżeczki
żelatyny (kopiate)1/3 szkl gorącej
wody1000g
jogurtu greckiego 10%6 łyżek
cukru pudruŚmietanę ubić na sztywno, dodać
cukier,
malibu i powoli dodawać
jogurt. Na sam koniec dodać
żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl.
wody. Zmiksować dokładnie nie dopuszczając do utworzenia się grudek. Masę wylać na
ciasteczkowy spód. Wyrównać i odstawić do lodówki celem stężenia na kilka godzin.*Zamiast
śmietany kremówki można użyć
śmietanki kokosowej. Wówczas pomijamy
likier malibu a ilość
żelatyny zmniejszamy do 7 łyżeczek.ponadto:2
galaretki truskawkowe600g
truskawekkilka łyżek wiórek
kokosowychGalaretki rozpuścić w 800ml wrzątku. Dobrze rozmieszać i wystudzić.Na wierzch pianki gęsto na zakładkę wyłożyć pokrojone w plastry
truskawki. Zalać je tężejącą
galaretką. Ponownie odstawić do lodówki. Gdy całość stężeje wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego :)