Wykonanie
Kremowa
tarta truskawkowa, szybka wariacja na temat rolady
śmietankowo - truskawkowej, i bez pieczenia :-). Mus
truskawkowy o idealnej kremowej konsystencji, całość świeża i zachwycająca. Zapraszam do wypróbowania przepisu :-).Składniki na spód:300 g
ciastek czekoladowych z nadzieniem (np. oreo lub neo)60 g
masłaSkładniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować
masłem. Wysypać do niej
ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno i boki formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.Składniki na kremową masę
truskawkową:300 g
truskawek (świeżych lub mrożonych)1/3 szklanki
cukrusok wyciśnięty z 1
cytryny2 łyżki
żelatyny w proszku (płaskie, łyżka o pojemności 15 ml)*300 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej
wody, odstawić.W garnuszku umieścić
truskawki,
cukier,
sok z cytryny. Podgrzać, wymieszać. Zmiksować blenderem na puree, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika. Do gorącego sosu dodać
żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła. Wystudzić do temperatury pokojowej.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do sosu
truskawkowego, delikatnie wymieszać.Masę
truskawkową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, do stężenia.Ponadto:100 ml
śmietany kremówki, 36%, schłodzonej1 łyżeczka
cukru pudrutruskawki, do dekoracji
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier puder.Rękaw cukierniczy z tylką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki (np. Wilton 1M) wypełnić
bitą śmietaną, ozdobić tartę. Udekorować
truskawkami.Przechowywać w lodówce.*ilość
żelatyny można ewentualnie zmniejszyć do 1,5 łyżki (dla mniej ścisłego kremu), choć dla mnie ilość 2 łyżek wydała się idealnaSmacznego :-).