Wykonanie
Jeden z moich pierwszych przepisów. Pamiętam, że robiłam go w mocno upalny dzień i sprawdził się idealnie. Spód jest lekko słodko słony, a góra lekka i orzeźwiająca.
Truskawki śmiało można zamienić na inne
owoce. Myślę, że każde będą pasować. Polecam.
SKŁADNIKI:
ciastka typu digestive 10 szt
jogurt owocowy 500 ml
masło niesłone 75 g
kremówka śmietana 300 ml
cukier puder 2 łyżki
truskawki 200 g
żelatyna 1 łyżka
czekolada do zdobieniaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciastka , ja użyłam degistive ale można użyć np, be-be drobno rozkruszyć w misce. W rondelku rozpuścić
masło, lekko ostudzić i przesypać do niego
ciastka. Dokładnie wymieszać, aby cały tłuszcz wchłonął. Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzić kruszonkę. Rozpuścić łyżkę
żelatyny w 100 ml gorącej
wody. Do
jogurtu – ja użyłam leśnego, ale można zastąpić go innym- dodać ostudzoną
żelatynę i dokładnie wymieszać. Przelać
jogurt na
ciastka i wstawić do lodówki na 20 minut.
Truskawki umyć i pokroić w plastry, ułożyć na
jogurcie. Kolejną łyżkę
żelatyny rozpuścić w 50 ml
wody, ostudzić, dodać do
śmietany kremówki i ubić na sztywno, wsypać
cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Przełożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch dekorować kawałkami
truskawek oraz wiórkami
czekolady. Smacznego:)