ßßß Cookit - przepis na Ciasto śmietankowe z puree truskawkowym

Ciasto śmietankowe z puree truskawkowym

nazwa

Wykonanie

My, walentynki obchodzimy w weekend. Na tą okazje jako dobra żona ;} postanowiłam mężowi przygotować jego ulubione ciasto, deser czyli sernik na zimno. Klasyka, nic wyszukanego, ale małżon lubi to ciasto. Ciasteczkowo-czekoladowy spód, masa śmietankowa, przykryta dużą ilością galaretki połączonej z puree truskawkowym. Mniam, mniam :D
Składniki:
Spód:
330g ciastek markiz z nadzieniem czekoladowym
1 czubata łyżka nutelli
50 g rozpuszczonego masła
Masa śmietankowa:
250 ml śmietanki kremówki
300 ml jogurtu naturalnego albo greckiego
2 serki waniliowe (2 x 175g)
2 czubate łyżki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
Galaretka:
500 g mrożonych truskawek ( w sezonie świeżych)
3 galaretki truskawkowe
Ciastka zmielić albo wrzucić do blendera i rozdrobnić. Połączyć z masłem i nutellą. Wyłożyć na dno tortownicy i równomiernie rozłożyć jednocześnie dociskając do dna.
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody, odstawić do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek, jogurt i cukier, połączyć. Żelatynę rozpuścić podgrzewając ją na małym ogniu, ostudzić. Do masy śmietankowej wlać żelatynę i jeszcze raz wszystko wymieszać. Wylać na wcześniej przygotowany spód.
Truskawki rozmrozić i zmiksować na papkę. Galaretki rozpuścić w 4 szklankach gorącej wody, odstawić do stężenia. Gdy galaretka przestygnie i zacznie tężeć połączyć ją z puree truskawkowym. Wylać na masę śmietankową i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/02/ciasto-smietankowe-z-puree-truskawkowym.html