Wykonanie
Dlaczego fantazyjny? A dlatego że, został on wykonany niedokładnie według pierwotnego przepisu. Mam czasem wrednego pecha, który przychodzi zawsze gdy chce coś przyrządzić,a nie mam danego składnika pod ręką. W związku z tym, że mieszkam na lekkim odludziu i na moim osiedlu są tylko dwa sklepy, więc kiedy potrzebuję szybko danej rzeczy, to nie
mogę jej dostać :(Tak było i tym razem. Miał być to sernik z kawałkami batona-
czekolady Toblerone. Dodałam KitKat, choć efekt w pierwotny był by pewnie lepszy.Składniki na spód:~ 250g markiz z nadzieniem
czekoladowym~ 50g
masła (w temp. pokojowej)
Ciastka zmiksować w malakserze i dodać
masło.Dokładnie połączyć, uformować na dnie tortownicy.Składniki na masę
serową:~ 500g
serka (o konsystencji śmietankowej)
waniliowego~ 250g
śmietany 30%~ 100g
białej czekolady (Milka)~ 1 łyżeczka
żelatyny~ 2 batony Toblerone lub inne, ale tego typu
Śmietanę ubić, połączyć z
serkiem. Na kąpieli
wodnej rozpuścić
czekoladę razem z
żelatyną dwoma łyżkami
śmietanki, dokładnie mieszając. Roztopioną
czekoladę wymieszać z masą
serową. Batony pokroić w drobną kostkę i połączyć z
serem. Całość wylać na spód z
ciastek i
masła. Udekorować startą
gorzką czekoladą. Przechowywać w lodówce.
About Paula