Wykonanie
Nie każdy lubi
masło orzechowe. Pamiętam, że kiedy spróbowałam jego po raz pierwszy kilka lat temu, również go nie polubiłam. To chyba dlatego, ze spodziewałam się słodkiego smaku, który okazał się być słonym. Dlatego długo omijałam je szerokim łukiem, aż jakiś czas temu kupiłam ponownie celem wykorzystania w jakimś wypieku. Tym razem jednak bardzo mi zasmakowało i muszę się przyznać do częstego podjadania wprost ze słoiczka... ;)Ostatnio użyłam go do tej Tarty
Serowo - Orzechowej, która nie jest oczywiście słona, tylko słodka. Tym, którzy lubią
masło orzechowe na pewno posmakuje, tak jak mi i mojemu mężowi ;) (a kto wie może i tym którzy
masła nie lubią)
Spód:150 g
czekoladowych ciasteczek (u mnie Bourbon Cream biscuits)30 g
cukru85 g rozpuszczonego niesolonego
masłaNadzienie:230 g kremowego
sera (Philadelphia); w pokojowej temperaturze240 g
masła orzechowego115 g
cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii120 ml
śmietany kremówkiGanache (Ganasz):120 g ciemnej
czekolady60 ml
śmietany kremówki15 g niesolonego
masłaSpód:Pokruszone
ciastka zmiksuj w malakserze.
Połącz z
cukrem i
masłem.
Powstałym
ciastem wylep spód i
boku blaszki o wymiarach ok 23 cm (u mnie 21). Jeśli używasz wysokiej blaszki, boki wylep na wysokość ok 2,5 cm. Tak powstały spód podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 8 - 10 minut. Ostudź na kratce.
Nadzienie:Ubij
śmietanę. Odstaw.W misce przy pomocy miksera połącz
ser z
masłem orzechowym. Dodaj
cukier puder i
wanilię.
Po połączeniu wymieszaj ze
śmietaną.
Wyłóż na zimny spód, wyrównaj. Luźno przykryj folią i schowaj do lodówki na ok 3-4 godziny lub do czasu aż masa stężeje.
Ganache (Ganasz):
Czekoladę,
śmietanę i
masło rozpuść w kąpieli
wodnej. Zdejmij z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
Następnie wylej na wierzch tarty i równo rozsmaruj.Wierzch tarty możesz posypać rozdrobnionymi orzeszkami arachidowymi (ziemnymi). Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Tarta przechowywana w lodówce, będzie dobra przez tydzień.
SMACZNEGO!
źródło: "Peanut Butter Pie" Joy of Baking