Wykonanie
Ten przepyszny sernik został zaczerpnięty od blogerki nieesi25 ze strony https://www.youtube.com/watch?v=LTsI7Sn_jv0. Nie dość, że ciasto jest pyszne to jeszcze bardzo efektownie wygląda, zwłaszcza kiedy jest sezon na
truskawki. Sądzę, że teraz, kiedy
truskawki już się kończą można je zastąpić
malinami,
porzeczkami czy
wiśniami i też sernik będzie bardzo smaczny. Można też użyć
truskawek mrożonych tylko trzeba odsączyć je z nadmiaru
wody.Składniki:100 g kruchych
ciastek100 g
masła500 g
truskawek200 g
białej czekolady400 g
serka typu Philadelphia25 g
cukru170 ml
śmietany kremówki2 łyżki gorącej
wodykilka kropel
aromatu waniliowego2 łyżki
cukru pudruSposób przyrządzenia:W blenderze kruszymy
ciastka, a następnie łączymy je z roztopionym
masłem. Wykładamy dno tortownicy o średnicy około 22 cm i wkładamy do lodówki. W tym czasie miksujemy
serek z roztopioną w kąpieli
wodnej białą czekoladą,
cukrem i 2 łyżkami gorącej
wody. Teraz można dodać
aromat waniliowy.Na dno z
ciastek układamy przekrojone na pół
truskawki, wylewamy masę sernikową, a na nią ubitą kremówkę z 2 łyżkami
cukru pudru.Ciasto dekorujemy
truskawkami według uznania.Wskazówki:Sernik trzymać w lodówce minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc. Jeśli nie macie akurat
serka typu philadelphia możecie użyć zamiennika czyli
twarogu sernikowego,
serka śmietankowego bądź
mascarpone i też doskonale pasuje.