Wykonanie
            Lekki, orzeźwiający i bardzo łatwy w przygotowaniu – tak w 
skrócie o dzisiejszym przepisie :)Jestem pod ogromnym wrażeniem tego ciasta, bo robi się je na prawdę bardzo prosto, a wygląda i smakuje świetnie.No i w końcu zalegające od dawna w szafce pianki, zyskały drugie życie ;)Składniki:Spód3 szklanki zmielonych ciastek/herbatnikówpół szklanki roztopionego 
masłaMasa2 szklanki 
śmietanki 30%szklanka 
mleka2,5 łyżeczki 
żelatynyłyżka 
cukru pudruGalaretka1 
galaretka truskawkowakilka 
truskawek ( opcjonalnie )Przygotowanie:Zmielone ciastka/herbatniki ( u mnie mieszanka 
ciastek i 
herbatników ) łączymy z płynnym 
masłem i mieszamy, najlepiej ręką, delikatnie zagniatając.
Ciastkami wykładamy dno tortownicy ( średnica 25cm ), dociskając dłonią, by utworzył się równy i gładki, 
ciasteczkowy spód.Wkładamy do lodówki i zabieramy się za masę.Wszystkie składniki na masę umieszczamy w garnku i na małym ogniu, gotujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się pianek marshmallow.Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki, by gotowa masa nieco stężała.Tężejącą masę wylewamy na 
ciasteczkowy spód i całość wkładamy do lodówki, na minimum godzinę.Jeżeli dodajemy 
truskawki to układamy je na stężałą masę, pokrojone w plastry/połówki przed wylaniem 
galaretki.
Galaretkę przygotowujemy wg. wskazówek na opakowaniu i zimną, tężejącą, wylewamy na sztywną już masę, tworząc ostatnią warstwę.I ponownie do lodówki.Kiedy 
galaretka zastygnie całkowicie, ciasto jest gotowe do jedzenia :)





Zainspirowana tym przepisemKategorie: