Wykonanie
Nie wiem jak to jest, że za każdym razem gdy jem kolejny nowy sernik staje się on moim ulubionym :) Dzisiaj, do tej sporej kolekcji dołączył sernik crème brûlée. Jako deser zawsze uwielbiałam, więc jak zobaczyłam ten przepis na blogu Cioccolato Gatto nie wahałam się ani chwili. Pozwoliłam sobie na minimalne zmiany w zasadzie kosmetyczne :) . Sernik jest cudownie kremowy, delikatny z fantastyczną chrupiącą skorupką... Polecam Wam baaaaardzo :)Składniki na spód:220g
ciasteczek digestive z
czekoladą80g
masła rozpuszczonego
Ciasteczka zmiksować dokładnie w malakserze. Dodać rozpuszczone
masło. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Spód dokładnie wyłożyć masą
ciasteczkową. Wstawić do lodówki.Składniki na masę
serową:300ml
śmietany kremówki 30-36%200ml
mleka1
laska wanilii70g
cukru50g
cukru z
wanilią (klik)4
jajka + 1
żółtko750g
sera twarogowego zmielonego trzykrotnie (lub 500g wiaderkowego+250g
mascarpone)ponadto:
cukier zwykły lub brązowy do skarmelizowania (kilka sporych łyżek)
Śmietanę,
mleko i rozciętą wzdłuż
laskę wanilii zagotować.
Żółtka (5szt) roztrzepać z
cukrami w garnuszku. Gorącą
śmietanę z
mlekiem wlewać strużką do
żółtek cały czas mieszając rózgą. Następnie masę postawić na gazie i chwilę pogotować do zgęstnienia budyniu. Ugotowany wystudzić pod przykryciem z folii (by nie utworzyła się skorupka). Wyjąć
wanilię.
Ser dokładnie zmiksować z
budyniem dodając go stopniowo. Następnie kolejno po jednym
białku (w
sumie 4 szt). Masę
serową wylać na
ciasteczkowy spód.Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Na najniższą półkę kładziemy naczynie z
wodą, a na środkowej półce kładziemy sernik. Pieczemy 15 minut w temp. 175 stopni, a następnie zmniejszamy temp. do 130 stopni i pieczemy kolejne 50-60 minut. Sernik wystudzić w uchylonym wyłączonym piekarniku, a następnie wstawić na noc do lodówki. Po kilku godzinach można poluzować obręcz tortownicy by "oddychał".Następnego dnia przenosimy sernik na paterę. Robimy nacięcia kawałków na jego powierzchni (ułatwią nam
potem krojenie sernika - nie będziemy musieli przecinać twardej skarmelizowanej skorupki). Wierzch sernika posypujemy
cukrem (zwykłym lub brązowym) i przypalamy palnikiem do zbrązowienia i do momentu, aż utworzy się twarda skorupka. Na wierzchu można ułożyć dekoracje wykonane z karmelu (
cukier rozpuszczamy na patelni. Gdy nabierze złotego koloru leciutko studzimy - uwaga jest bardzo gorący! Cieniutka stróżką łyżką lub bezpośrednio z patelni przelewamy na folię lub matę do pieczenia. Studzimy. Delikatnie przekładamy na ciasto). Smacznego :)