Wykonanie
Jeszcze jeden mazurek - kajmakowy, ale nie z puszki. Kajmak przygotowujemy sami, gotując tłuste
mleko z
cukrem przez godzinę. Przepis dla wytrwałych, cierpliwych i mających czas.Znaleziony tutaj, nieco przeze mnie zmodyfikowany. Ozdobiłam go małymi lukrowanymi
ciasteczkami w kształcie
jajek, na które przepis podałam już wcześniej, a znajdziecie go tutaj .Składniki na 1 mazurek (u mnie okrągły o średnicy ok. 26 cm):200 g zimnego
masła350 g
mąki krupczatki2
żółtka80 g
cukru pudru1 opakowanie
cukru waniliowegoMąkę przesypać na stolnicę, zrobić dołek i wbić
żółtka. Następnie dodać resztę składników, posiekać dużym nożem i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę.Rozwałkować na cienki placek (ok. 0,7 cm), przyłożyć dno tortownicy i dociąć ciasto (kształt mazurka wg uznania). Ciasto najlepiej rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu, nie trzeba wtedy podsypywać
mąką. Dolepić
ramki z wałeczków zrobionych z reszty ciasta (ja pominęłam). Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku na złoty kolor (ja piekłam ok. 10 minut w 180°C). Wystudzić.Masa kajmakowa:1 szklanka
mleka 3,2 %1,5 szklanki
cukrulaska wanilii (użyłam
cukru z prawdziwą
wanilią)125 g miękkiego
masła3/4 szklanki
mleka w proszkuMleko gotować z
cukrem oraz
laską wanilii przez około godzinę na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszać. Powstała masa powinna
mieć konsystencję kwaśnej
śmietany. Do przestudzonej masy dodać
mleko w proszku i dokładnie zmiksować.
Masło zmiksować na puch i stopniowo dodawać wystudzoną masę
mleczną, ciągle miksując. Gotową masę wyłożyć na wystudzony spód i pozostawić, by masa sama rozlała się po powierzchni. Kajmak schnie na miękki
mleczny lukier.Dekoracja:pól tabliczki
czekolady (pominęłam)dwie łyżki
śmietany kremówki (pominęłam)zrumienione na patelni
migdały bez skórek (pominęłam)lukrowane małe
ciasteczka w kształcie
jajek przygotowane według tego przepisu (opcjonalnie)
Czekoladę połamać na kawałki i razem ze
śmietanką rozpuścić w kąpieli
wodnej. Polać zygzakami wierzch mazurka, poukładać
migdały lub zamiast tego ozdobić lukrowanymi pisankami.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: