Wykonanie
Na przepis natknęłam się przeglądając książkę "
Czekolada -140 pysznych przepisów" i od razu się zakochałam :) :) Podstawą tego deseru jest ciasto
bezowe przełożone wspaniałym kremem
waniliowo-
śmietanowym. Ciasto wymyślono w 1891 roku z okazji ukoronowania wyścigu kolarskiego z Paryża do Brestu. Kształt przypominać ma koło rowerowe.SKŁADNIKI na ciasto o średnicy ok 20 cm:Ciasto:60g prawdziwego
masła3/4 szklanki
wody3/4 szklanki
mąki tortowej3
jajkamigdały w płatkach (ok 3 łyżki)400 ml
śmietany 30%5
żółtek3/4 szklanki
cukru1/3 szklanki
mąki tortowej800 ml
mleka 3,2%
laska wanilii1 łyżka
cukru pudru1 tabliczka
gorzkiej czekoladyW pierwszej kolejności proponuję przygotować krem
waniliowy:
Żółtka ubić z
cukrem na kogel
mogel a następnie dodać
mąkę.Zagotować
mleko z wydobytymi nasionkami z
laski wanilii (im więcej tym lepiej mniam...) i jeszcze gorące połączyć z masą
żółtkowo-
cukrową. Całość gotować na małym ogniu przez około 10 minut ciągle mieszając. W tym czasie masa powinna zgęstnieć. Masę zostawić do całkowitego ostygnięcia.Ubić
śmietanę z dodatkiem
cukru pudru.1/3 wmieszać w zimną masę
waniliową - resztę zostawić na
potem do faszerowania ciasta.Ciasto:
Masło oraz
wodę umieścić w garnku na ogniu i podgrzewać do całkowitego połączenia. Zdjąć z gazu, wsypać
mąkę i dokładnie połączyć składniki. Kolejno całą masę ponownie lekko przygrzać a następnie stopniowo ciągle mieszając łyżka po łyżce dodawać roztrzepane
żółtka - mieszać do całkowitego ich wchłonięcia w ciasto (można w tym celu stawiać na kilka sekund na ogniu).Z tak przygotowanego ciasta na pergaminie do pieczenia ułożyć za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego okrąg o średnicy 18-20 cm. Piec w temperaturze 200 stopni około 45 minut (UWAGA: w trakcie pieczenia nie można otwierać drzwiczek do kuchenki bo ciasto surowe w środku natychmiast opadnie. Jeśli pod koniec pieczenia zbyt się zrumieni można zmniejszyć nieco temperaturę, ale przez minimum 45 minut nie można otwierać drzwiczek pieca!!!). Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i przekroić na pół. Nafaszerować najpierw masą
waniliową a następnie na nią ułożyć
bitą śmietanę. Przykryć górną częścią ciasta, polać rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladą i posypać prażonymi
migdałami.Ciasto przed podaniem należy schłodzić kilka godzin w lodówce -jednak najlepiej smakuje ( i nie rozpada się) dopiero dzień po przygotowaniu.