Wykonanie
Kiedy wychodzi nowy przepis pękam z dumy. Ostatni sernik wylądował w koszu. Spód był rewelacyjny, z białych Michałków i
migdałów, ale do pulpy ze świeżego
mango zamiast odrobiny pudru dodałam, przez pomyłkę, łyżkę
mąki kukurydzianej. Cały sernik miał mączny posmak i nie sprostał wymaganiom wymagającej blogerki ;)Tym razem jest inaczej. Jest idealnie. Mocny posmak
wanilii z chrupiącą posypką z
groszków to doskonałe połączenie.Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm:masa serowa:1 kg
sera President (z wiaderka)200 g
serka waniliowego z Grudziądza (lokalny
serek homogenizowany, od lat numer jeden w kujawsko - pomorskim)1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią, kupuję w P&P5
jajek3 łyżki
mąki ziemniaczanej4 łyżki fruktozysos
waniliowy:3
żółtka200 ml
śmietany kremówki1
laska waniliispód:300 g kruchych,
maślanych ciastek, używam z Lidla1 małe opakowanie M&M's z
czekoladą80 g stopionego
masłado posypania:1 małe opakowanie M&M's z
czekoladąTortownicę o średnicy 28 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Zmiksować
groszki, po chwili dodać
ciastka i dalej miksować. Połączyć ze stopionym
masłem i wyłożyć dno tortownicy. Odstawić na minimum godzinę w chłodne miejsce.
Śmietankę zagotować z
laską wanilii i ziarenkami z niej wydrążonymi. Jeszcze gorącą pomalutku przelać do
żółtek i na mniejszym ogniu gotować aż sos zgęstnieje.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Robotem kuchennym zmiksować obydwa
sery. Dodać
mąkę,
cukier, fruktozę i stopniowo
jajka (wbijać co minutę). Delikatnie stuknąć miską z masą
serową o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Przelać na schłodzony spód. Dwie trzecie sosu
waniliowego wlać ostrożnie na wierzch sernika i rozprowadzić pałeczką do sushi. Pierwsze dwadzieścia minut piec w 180 stopniach. Kolejne czterdzieści pięć minut w 120. Upieczony sernik zostawić na 30 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie stopniowo uchylać drzwiczki, czekając kolejne 15 minut. Wyjąć i studzić na kratce. Na zimnym serniku rozprowadzić resztę sosu
waniliowego i posypać zmiksowanymi
groszkami. Odstawić na całą noc do lodówki.