Wykonanie
Po ostatnich zachwytach nad sernikiem
szafranowym przyszła
pora na wypróbowanie innych propozycji. I tak padło na sernik
chałwowy. Musze przyznać, że miałam
opory co do tego ciasta ale pierwszy kęs tak bardzo wszystkich zachwycał, że słyszałam tylko pochwały na jego temat. Sernik jest kremowy, idealnie słodki, polany przepyszną polewą, którą na pewno wykorzystam w innych przepisach.Sernik
chałwowy to na pewno propozycja do powtórzenia, mimo że nie lubię
chałwy zjadłam go ze smakiem. Mój mąż zapytany o opinie powiedział:"jest bardzo dobry, inny, ale
szafranowy jest najlepszy!"Za inspirację dziękuję królowej serników Dorocie z Moich Wypieków :)
Składniki na spód:100 g
ciastek digestive40 g
masła, roztopionego
Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub malakserem na piasek. Dodać roztopione
masło i wymieszać.Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wysypać masę
ciasteczkową, wyrównać. Odstawić.
Składniki na masę
serową:80 dag
sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajkapół szklanki
śmietany kremówki (125 ml)2 łyżki
mąki ziemniaczanej300 g
chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub nasionka z 1
laski waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser utrzeć z
cukrem w misie miksera. Dodawać
jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników, na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną
chałwę.Masę
serową przelać na
ciasteczkowy spód, wyrównać.Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione
wodą - sernik pieczemy w kąpieli
wodnej. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą (przepis poniżej) schłodzić przez 12 h w lodówce.
Polewa chałwowa:150 g
chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej)pół szklanki
śmietany kremówki (125 ml)
Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek
chałwy (zmiksowałam blenderem). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając by się nie przypaliła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. W zimnej temperaturze ładnie zgęstnieje.Smacznego :)