ßßß Cookit - przepis na Łosoś w sosie musztardowym

Łosoś w sosie musztardowym

nazwa

Wykonanie

Cudownie mięciuteńki, rozpływający się w ustach łosoś otulony delikatnym sosem musztardowym. Przygotowanie go zajmie Wam niespełna 20 minut. Pyszny obiad w pół godziny? - Jasne że to możliwe. Jeśli lubicie musztardę francuską i cudownie chrupiące ziarenka gorczycy - ten sos powinien Wam posmakować. Polecam baaardzo :)
Składniki:
ok. 500g filetu łososia
sok z cytryny
sól, pieprz
1 cebula
1 łyżka masła
1/2 szkl białego wina wytrawnego lub półsłodkiego
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
1/2 szkl śmietany 30% (może być też 18% ale będzie kwaśniejszy sos)
1 żółtko
ok.3 łyżeczki musztardy francuskiej
1-2 łyżeczki musztardy stołowej lub jeśli wolicie bardzo ostre to dijon
1 łyżeczka mąki
Filet z łososia umyć, osuszyć i skropić mocno cytryną. Odstawić na ok 15 min. Cebulę obrać i pokroić w piórka lub kosteczkę. Zeszklić ją na maśle. Następnie ułożyć na niej oprószone solą i pieprzem filety z łososia, podlać winem, wrzucić ziele angielskie i liść laurowy, przykryć i dusić ok. 15 minut.
Śmietanę rozmieszać dokładnie z żółtkiem, dodać obydwie musztardy do smaku i doprawić ewentualnie lekko solą i pieprzem. Łososia delikatnie wyjąć z rondla i odłożyć na talerz przykrywając folią by nie wystygł.
Śmietanę wlać do rondla i dokładnie rozmieszać. Mąkę rozmieszać z minimalna ilością wody i wlać. Całość zagotować ciągle mieszając. Wyłączyć. Sos wylać na półmisek, na nim ułożyć łososia. Udekorować roszponką. Podawać od razu. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/03/osos-w-sosie-musztardowym.html