Wykonanie
Jeden z najpyszniejszych deserów jaki udało mi się do tej
pory jeść... Jeśli jesteście kawoszami i dodatkowo lubicie
czekoladę... polecam i to baaardzo. Przepis znaleziony na stronie Kwestia Smaku .Składniki na
galaretkę kawową:1 szklanka mocnej czarnej
kawy2 łyżeczki
żelatyny w proszku (propopnuję zmniejszyć do 1,5 łyżeczki)*1 łyżka gorącej
wody2-3 łyżki
cukru pudru1 łyżka
likieru kawowego (ja dałam
brandy)
Kawę zaparzyć i dodać
cukier oraz
brandy,
żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do
kawy i bardzo dokładnie rozpuścić mieszając. Przelać do 4 szklaneczek lub kieliszków do
wina. Odstawić do stężenia.* ilość
żelatyny zależy od tego jakiej jest firmy. Ja zrobiłam z 2 łyżeczek i ciut za twarda wyszła. Proponuję dać 2 płaskie lub 1,5 łyżeczki)Składniki na
musy czekoladowe:1
jajko + 1
żółtko (2
żółtka i 1
białko)4 płaskie łyżki
cukru pudru60 ml
śmietanki 30%30g
masła50g
białej czekolady50g gorzkiej ciemnej
czekoladyJajka dokładnie umyć i sparzyć wrzatkiem.
Żółtka umieścić w metalowej miseczce lub małym rondelku razem z połową
cukru pudru i kremówką. Miseczkę umieścić na większym garnku do którego nalać ok 1 szkl wrzątku. Dno miseczki nie może stykać się z wrzatkiem. Podgrzewać na parze non stop mieszając i uważając by nie zrobiła sie nam jajecznica ;) Masa zacznie nam gęsnieć. Jak zacznie przyklejać się do łyżki i osiągnie na tyle wysoką temp. by mogły w niej rozpuścić sie
czekolady - zdejmujemy ją z ognia i dodajemy
masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Dzielimy na pół. Do jednej cześci dodajemy białą do drugiej
gorzką czekolade i bardzo dokładnie rozpuszczamy.
Białko ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijamy dodajemy pozostałą drugą połowę
cukru pudru i ubijamy jeszcze ok 1 min do momentu gdy
białko zrobi się błyszczace i bardzo sztywne. Dzielimy na pół i dodajemy po połowie do musów z białej i
gorzkiej czekolady.Na stężałe
galaretki delikatnie wykładamy najpierw mus z
gorzkiej czekolady i znów na chwilę schładzamy, a następnie mus z
białej czekolady. Odstawić do całkowitego stężenia.Przed podaniem chwilkę niech postoi w temp. pokojowej :) Mozna posypać wiórkami czekoladowymi.Smacznego :)