Wykonanie
· 85 g
masła· 200 g
gorzkiej czekolady, posiekanej· 3/4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej· 4 duże
jajka,
białka i
żótka osobno· 1/3 szklanki jasnego
brązowego cukru· szczypta
soliMus z
gorzkiej czekolady :· 2 łyżki
kakao· 5 łyżek ciepłej
wody· 200 g
czekolady gorzkiej, posiekanej· 1,5 szklanki
śmietany kremówki 30%, schłodzonej· 1 łyżka
cukru pudru· szczypta
soliMus z
białej czekolady :· 1 łyżeczka
żelatyny· 1 łyżka
wody· 170 g
białej czekolady· 1,5 szklanki
śmietany kremówki 30%, schłodzonej
Masło, posiekaną drobno
czekoladę,
kawę - włożyć do szklanej miseczki i roztopić w kąpieli
wodnej na gładką masę. ja to zrobiłam delikatnie w mikrofalówce. Przestudzić. następnie dodać
żółtka, i dokładnie wymieszać.W misie miksera ubić
białka ze szczyptą
soli, na sztywną masę. Dodawać
cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.1/3 ubitych na sztywno
białek dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i delikatnie wymieszać, by
białka nie opadły.Tortownicę o średnicy 24 - 25 cm wysmarować
masłem (samo dno), wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 160º przez około 18 - 20 minut. Ciasto urośnie, ale opadnie i tak ma być.
Kakao z ciepłą
wodą, przestudzić.
Czekoladę roztopić, przestudzić. Do przestudzonej
czekolady dodać
wodę z
kakao, wymieszać.
Śmietanę kremówkę ubić z
solą na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier puder.Do masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej
śmietany, delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej
śmietany i wymieszać na jednolita masę, uważając by piana nie opadła.Gotowy mus wylać na wystudzone wcześniej ciasto, ułożone w tortownicy, wyrównać. Wstawić do lodówki do schłodzenia na godzinę .
Białą czekoladę posiekać i umieścić w miseczce.Wymieszać
żelatynę z
wodą, odstawić do napęcznienia.Pół szklanki
śmietany kremówki podgrzać w garnuszku do temperatury wrzenia, ale nie gotować. Dodać napęczniałą
żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Następnie wrzucić
białą czekoladę, mieszać by się roztopiła. Schłodzić do temperatury pokojowej.Ubić pozostałą kremówkę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej
śmietany, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej
śmietany i wymieszać, uważając by piana nie opadła.Gotowy biały mus wylać na zastygnięta wcześniej warstwę. Wstawić do lodówki, na kilka godzin. Posypać np.:
kawą rozpuszczalną lub gorzkim
kakao.