ßßß Cookit - przepis na Kostka Luwr

Kostka Luwr

nazwa

Wykonanie

· 85 g masła
· 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
· 3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
· 4 duże jajka, białka i żótka osobno
· 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
· szczypta soli
Mus z gorzkiej czekolady :
· 2 łyżki kakao
· 5 łyżek ciepłej wody
· 200 g czekolady gorzkiej, posiekanej
· 1,5 szklanki śmietany kremówki 30%, schłodzonej
· 1 łyżka cukru pudru
· szczypta soli
Mus z białej czekolady :
· 1 łyżeczka żelatyny
· 1 łyżka wody
· 170 g białej czekolady
· 1,5 szklanki śmietany kremówki 30%, schłodzonej
Masło, posiekaną drobno czekoladę, kawę - włożyć do szklanej miseczki i roztopić w kąpieli wodnej na gładką masę. ja to zrobiłam delikatnie w mikrofalówce. Przestudzić. następnie dodać żółtka, i dokładnie wymieszać.
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną masę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.
1/3 ubitych na sztywno białek dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i delikatnie wymieszać, by białka nie opadły.
Tortownicę o średnicy 24 - 25 cm wysmarować masłem (samo dno), wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 160º przez około 18 - 20 minut. Ciasto urośnie, ale opadnie i tak ma być.
Kakao z ciepłą wodą, przestudzić.
Czekoladę roztopić, przestudzić. Do przestudzonej czekolady dodać wodę z kakao, wymieszać.
Śmietanę kremówkę ubić z solą na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
Do masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i wymieszać na jednolita masę, uważając by piana nie opadła.
Gotowy mus wylać na wystudzone wcześniej ciasto, ułożone w tortownicy, wyrównać. Wstawić do lodówki do schłodzenia na godzinę .
Białą czekoladę posiekać i umieścić w miseczce.
Wymieszać żelatynę z wodą, odstawić do napęcznienia.
Pół szklanki śmietany kremówki podgrzać w garnuszku do temperatury wrzenia, ale nie gotować. Dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Następnie wrzucić białą czekoladę, mieszać by się roztopiła. Schłodzić do temperatury pokojowej.
Ubić pozostałą kremówkę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i wymieszać, uważając by piana nie opadła.
Gotowy biały mus wylać na zastygnięta wcześniej warstwę. Wstawić do lodówki, na kilka godzin. Posypać np.: kawą rozpuszczalną lub gorzkim kakao.
Źródło:http://qulinarna.blogspot.com/2015/06/kostka-luwr.html