Wykonanie
Jak się zaczyna tak się kończy- mądre, polskie przysłowie. Dzisiaj pasuje jak ulał, ponieważ po wyśmienitym śniadaniu wieczorem czeka na mnie mus black and white z
truskawkami. Deser wyszedł wyśmienicie- jest puszysty i delikatny. Słodka chwilo trwaj!!!Składniki:- tabliczka
mlecznej czekolady (100g)- 2
jajka- 6 łyżek
cukru pudru- 6 łyżek
śmietany 30%- 2 łyżki
masła- 2 łyżki
wodyWykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej z dwiema łyżkami
wody oraz
masłem, odstawić do wystudzenia.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając na końcu 3 łyżki
cukru pudru. W drugiej miseczce utrzeć
żółtka z pozostałą częścią
cukru pudru. Gdy
czekolada wystygnie, mieszamy ją z
żółtkami, następnie dodajemy ubite
białka. Na końcu ubijamy
śmietanę kremówkę i łączymy ją wcześniej przygotowaną masą. Ja wlałam gotową masę do 2 miseczek i wstawiłam na 2 godz do zamrażalnika. Deser podałam w kieliszkach do
wina.