Wykonanie
Zwykle piekę ciasta szybkie i proste, ale czasem gdy nachodzi mnie ochota na coś z kremem, kilku warstwowego szukam przepisu, który nie będzie wymagał kilku godzinnego stania w kuchni. Przepis na snickers jest idealny, pracy przy tym cieście prawie nie ma, trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość i pozwolić
masie przez noc zastygnąć dokładnie. Wylizywanie misek i łyżek przy jego robieniu
daje nam zapowiedź rozkoszy, która nas czeka. Pyyycha, proste,szybkie, przesłodkie i przedobre!Spód:150 g czarnych markiz (Oreo lub np ich odpowiedniki z Lidla)6 łyżek roztopionego
masłaPrzygotowanie:Dno tortownicy (20-28 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Ciastka kruszymy i mieszamy z
masłem. Przesypujemy do tortownicy i dociskamy do dna. Pieczemy przez około 7 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Studzimy.Krem I:250 g
sera mascarpone1 puszka gotowej masy krówkowej (400 g)tabliczka
białej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnej3 batony snickersKrem II:300 g
śmietany kremówki 36%1 płaska łyżka
cukru pudruPrzygotowanie:
Ser mascarpone miksujemy z połową masy krówkowej. Dodajemy roztopioną
białą czekoladę i znów miksujemy. Dwa batony siekamy na kawałki, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na wystudzony spód. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na cała noc.Chwilę przed podaniem ubijamy dobrze schłodzoną
śmietanę kremówkę, dodajemy
cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijamy. Wykładamy na tartę wyjętą z lodówki. Ostatniego batona siekamy (tak jak poprzednie) i posypujemy nim górę tarty. Pozostałą część masy krówkowej ogrzewamy przez chwilę aby masa była płynna, i rozlewamy na wierzchu ciasta.Nie cierpię
fixów itp do
śmietany, więc skazana byłam na to, że
śmietana może nie być jak z obrazka i spłynąć, jeśli zależy Wam na efekcie wizualnym możecie dodać zagęstnik.