Wykonanie
Składniki2 - 4 porcje1 szklanka mocnej
kawy2 łyżeczki
żelatyny w proszku1 łyżka ciepłej
wody2 - 3 łyżki
cukru pudru1 łyżka
likieru kawowego (niekoniecznie)1
jajko + 1
żółtko4 łyżki
cukru pudru60 ml
śmietanki kremówki 30%30 g
masła50 g
gorzkiej czekolady50 g
białej czekoladyPrzygotowanie
Galaretki kawowe: Zaparzyć
kawę.
Żelatynę zalać ciepłą
wodą, odstawić. Do bardzo gorącej
kawy dodać
likier (jeśli używamy),
cukier puder i wymieszać. Następnie dodać
żelatynę i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Przelać do 4 filiżanek lub szklaneczek. Ostudzić, wstawić do lodówki do zastygnięcia na około godzinę. W międzyczasie przygotować mus.Mus z białej i ciemnej
czekolady:
Żółtka umieścić w metalowej miseczce, dodać 2 łyżki
cukru pudru i
śmietankę kremówkę. Ustawić miskę na garnuszku z wrzącą
wodą (około szklanki, dno miski nie może stykać się z
wodą) i mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub do czasu aż nieco zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. Masa ma być na tyle gorąca aby roztopiło się w niej
masło i
czekolada. Trzeba uważać na temperaturę pod miską aby z
jajek nie zrobiła się jajecznica.Odstawić z garnka, dodać
masło i mieszać aż się rozpuści. Masę podzielić na dwie części, do jednej włożyć połamaną na kosteczki
białą czekoladę a do drugiej ciemną. Mieszać aż
czekolada całkowicie się rozpuści.Ubić
białko na sztywną pianę z pozostałymi 2 łyżkami
cukru pudru (najpierw na mniejszych obrotach ubijamy same
białka bez
cukru, do czasu aż
białka się spienią ale będą jeszcze płynne, później stopniowo zwiększamy obroty miksera i dodajemy po łyżce
cukier puder. Cały czas ubijamy. Po dodaniu całego
cukru ubijamy jeszcze przez 1 - 2 minuty aż piana będzie bardzo gęsta i błyszcząca.Ubitą pianę delikatnie wymieszać łyżką z musami - z gorzkiej i
białej czekolady, dzieląc pianę na dwie części. Wyłożyć na
galaretkę, wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.