Wykonanie
W dzisiejszym
poście pozostaniemy jeszcze w walentynkowych klimatach - mój
czekoladowy deser stanowi idealne zwieńczenie każdej romantycznej kolacji:) Laura Vitale, która jest autorką tego przepisu, twierdzi nawet, że dzięki takiemu przysmakowi zdobyła
serce swojego
męża, więc to pozycja obowiązkowa w menu każdego singla;) Smacznego:) dla 2 osób:1/3 szklanki połamanej
gorzkiej czekolady,łyżka
wody,łyżka
masła,
żółtko,2 łyżki
cukru pudru½ szklanki
śmietany kremówkiopcjonalnie 1/2 szklanki kremówki plus kilka łyżeczek
cukru pudru na wierzch deseruKremówkę ubić na sztywno, odstawić do lodówki.
Żółtko utrzeć z
cukrem na jasną, gęstą masę. W kąpieli
wodnej rozpuścić
czekoladę z
wodą i
masłem, ostudzić. 1/4 masy wymieszać z koglem-moglem, następnie wymieszać całość, dodać ekstrakt i jeszcze raz umieścić jajeczno-
czekoladową masę w kąpieli
wodnej (na parę minut lub tylko do zgęstnienia), ostudzić.
Białka ubić na sztywno i wraz z kremówką delikatnie wmieszać do czekoladowej masy - powinna być puszysta. Nałożyć do pucharków i chłodzić przez 6 godzin lub całą noc. Mus nie jest zbyt słodki, dlatego warto podać go z ubitą z
cukrem kremówką.