Wykonanie
Siostrzany przepis paschy z
wanilią :-). Przepis opiera się na tych samych składnikach i jednakowym wykonaniu, jedynie pod koniec przygotowywania do paschy dodajemy
gorzką czekoladę i kandyzowaną
skórką pomarańczową... To połączenie jest przepyszne, gorąco polecam! Przepis dzięki uprzejmości
Malinki.Składniki na 2 nieduże lub 1 większą (2L) paschę:1 kg zmielonego
twarogu półtustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie i dobrze odciśniętego (
twaróg tylko w kostce)8
żółtek200 g
masła, w temperaturze pokojowej1 szklanka
śmietany kremówki 36%250 g
cukru pudru1 łyżka
likieru pomarańczowego3/4 szklanki kandyzowanej
skórki pomarańczowej150 g
gorzkiej czekolady 70%, rozpuszczonej nad parą
wodną i przestudzonejW misie miksera utrzeć
żółtka z
cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać
śmietanę kremówkę, w dalszym ciągu ucierając. Powstałą masę przelać do garnuszka, postawić na palnik o średniej mocy i podgrzewać, cały czas mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć, ale nie można dopuścić do zagotowania (tuż przed punktem wrzenia zdjąć garnuszek z palnika).Masę przenieść do misy miksera, dodać
twaróg, miękkie
masło,
likier pomarańczowy i zmiksować na gładką masę. Dodać przestudzoną
czekoladę i zmiksować do gładkości. Po dokładnym zmiksowaniu dodać kandyzowaną
skórkę pomarańczową i wymieszać.2 gliniane (lub plastikowe) formy (z dziurkami na dole) o pojemności 1 litr każda wyłożyć gazą. Wyłożyć do nich masę
serową, lekko ugniatając. Przykryć gazą, następnie talerzykiem i obciążyć. Naczynie wstawić do półmiska, by
serwatka mogła swobodnie spływać przez dziurki w formie.Odłożyć do lodówki na całą noc, do stężenia.Kolejnego dnia ostrożnie wyjąć z formy, udekorować
czekoladą i otartą skórką z
pomarańczy, podawać.Smacznego :-).