ßßß Cookit - przepis na Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Delikatny, puszysty i kremowy deser - uczta dla podniebienia.
Składniki
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 jajka
1 łyżka masła
2 łyżki wody
3 łyżki śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru do żółtek
1 łyżka cukru kryształu do białek
do dekoracji:
ubita kremówka lub śnieżka
kolorowa posypka
Sposób przygotowania
Czekoladę z dodatkiem 2 łyżek wody rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło i dobrze wymieszać. Wystudzić.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Białka z cukrem kryształem ubić na sztywną pianę. Śmietanę ubić na sztywny krem.
Czekoladę zmiksować z żółtkami, wymieszać ze śmietaną, a na końcu z pianą z białek. Krem schłodzić. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i kolorową posypką.
Smacznego :)
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/mus_czekoladowy.htm