ßßß Cookit - przepis na Befsztyk tatarski - tatar

Befsztyk tatarski - tatar

nazwa

Wykonanie

Jedzenie surowego mięsa kojarzy się nam z czymś dzikim, dlatego tatara się albo kocha albo nienawidzi. Szczerze mówiąc nie spotkałam się z opiniami całkowicie obojętnymi na jego temat. Ja osobiście tatara uwielbiam i z tego co pamiętam jadłam go od zawsze. To niewątpliwie zasługa mojego taty, który wymyślając w kuchni najdziwniejsze rzeczy zawsze dawał mi spróbować i zawsze zachęcał do eksperymentowania.
Tatara można przyrządzać i jeść na wiele sposobów.... Ogólnie przyjętym jest podawanie tatara z dodatkami pokrojonymi w kosteczkę i ułożonymi osobno na talerzu, ale są tacy którzy mieszają wszystkie składniki od razu i podają już gotowego, pozostawiając jedynie doprawienie w gestii jedzącego ;). Są też tacy którzy uwielbiają dodatek szprotek... Mięso może być różne: konina lub wołowina... Moim zdaniem jakkolwiek się go poda jest pyszny zwłaszcza z dodatkiem pieczywa czosnkowego lub białej chrupiącej bagietki. Dziś proponuję tatara w wersji jaka najczęściej jest u mnie :)
Składniki:
250g polędwicy wołowej
2 ogóreczki kiszone
1 cebula
kilka pieczarek marynowanych
kilka oliwek zielonych lub kaparów
2 łyżki oliwy
1 łyżka przegotowanej zimnej wody
2 żółtka (jajka wczesniej umyć i sparzyć wrzątkiem)
sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
Mięso bardzo drobno posiekać. Wszystkie dodatki również pokroić bardzo drobniutko. Wymieszać, dodać oliwę i wodę (sprawia ona, że mięso jest mięciutkie). Doprawić.
Jak wcześniej napisałam można też wymieszać tylko mięso z oliwą i wodą a pozostałe składniki podać ułożone dookoła na talerzu. W mięsie zrobić dołek do którego wbić żółtko.
Można również podawać na grzankach wyciętych w krążki warstwami (ten sposób podpatrzyłam na stronie Kocham Gotować .
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/06/befsztyk-tatarski-tatar.html